Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

154 домакинства в Добрич вече ще пестят от енергия и ще живеят в обновени кооперации

154 домакинства в 9 жилищни сгради в Добрич преминаха в по-горен клас на енергопотребление след въведените енергоефективни мерки по проект на общината. Повишеното равнище е предимно от клас С, а в отделни жилища е постигнато ниво от клас В.  Годишно санираните жилища ще спестяват енергия по 1133 киловатчаса на квадратен метър, а общо спестените въглеродни емисии възлизат на 339 тона. Това са част от резултатите по  проект „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Добрич”, реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж”, съобщи на заключителна пресконференция инж. Станка Василева, ръководител на проекта.  В дейностите по обновяване на сградите са вложени 3 038 478 лева, 85 % от които са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 456 000 лева са от националния бюджет. В рамките на проекта е извършена топлинна изолация на покривите на жилищните кооперации, изолация на външните стени и подмяна на дограмата. Създадени са условия за достъп на граждани с увреждания, възстановено е състоянието на отделни елементи, разрушени при ремонтите.

Кметът Йордан Йорданов припомни, че проектът е част  от инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Добрич. Дейностите по саниране са започнали в началото на януари 2017 г. и са продължили  27 месеца. Деветте жилищни сгради, включени в проектното предложение, се намират на  следните административни адреси:  ул. „Каменица“ № 8, ул. „Кирил и Методий“ 8, ул. „Кирил и Методий“ №18, ул. „Любен Каравелов“ № 4, ул. „Максим Горки“ 2, ул. „Страцин“ №4, ул. „Цар Симеон“ 13, ул. „Захари Стоянов“ №1, ул. „Йордан Йовков“ №13.

По-късно Йордан Йорданов връчи  документацията на обновената жилищна сграда на ул. „Кирил и Методий” №8 на Цветанка Костова, обитателка на един от апартаментите. Всички обновени кооперации ще получат и по един символичен подарък – знамето на Община Добрич.

При актуализацията на инвестиционната програма на Общината ще бъдат обновени и други жилищни кооперации в града, които вероятно  също ще бъдат девет, поясни кметът.

c