Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добри хора сбъднаха мечтата на сирак от Добрич – да има дом и светлина в него

Сбъдна се най-голямата мечта на 39-годишния Ангел от Добрич, който е израснал по домове и не знае дали има живи родители. „Аз вече имам дом, къде да легна да спя, това е най-голямата ми радост. Не знаех, че мечтите се сбъдват, че има такива добри хора.

Преди половин година неговата мечта за електричество в къщичката, която построил с помощта на приятели, трогна хиляди.

На 6-месечна възраст Ангел Юлиянов Ангелов е изоставен в Дом „Майка и дете”. Местили са го в домове в Добрич, в Пловдив, Бургас. Израснал е по домове. Не знае дали има родители, но и не ги е търсил. Местен от дом в дом из страната, за да запълва бройката, стигнал в отчаянието до опит за самоубийство, Ачо имаше мечта – в дома му да има ток. Вярваше, че това ще превърне къщичката му в истински дом и след време ще се сбъдне най-съкровеното му желание – да срещне любовта и да има деца.

За да се сдобие с къщата му помогнали съседи на баба Марийка – Ивелина и съпругът й Емо. Започнали да строят свой дом и предложили  на Ачо да им помогне при строителството, а в замяна те му дали възможност на изплащане да купи мястото, където сега е къщата. Започнал да строи дома си в района на лозята край Добрич преди 6 години. Беше успял да изплати мястото, трябваше собствеността да бъде прехвърлена.

Непосредствено след публикацията на Про Нюз Добрич „39-годишен сирак от Добрич си построи къщичка, но мечтае и за електричество в нея” телефонът му започнал да звъни с предложения за помощ от добри хора.

„Не вярвах, че има толкова много добри хора. Още първия ден телефонът ми постоянно звънеше. След това го откраднаха, но дадохме номера на моя позната – Десислава”, разказва Ачо.

Къщичката на Ангел преди ...
... и сега

Сред благодетелите му са Митко и Камелия, които са от Добрич, но живеят и работят в Германия. „Редовно ми се обаждаше. Когато разбра, че телефонът ми е откраднат, ми изпрати друг. Каза, че заедно сме служили в Балчик. Познал ме от снимката в Про Нюз Добрич и обеща с каквото може да помогне. В с. Врачанци съм работил по покрива на къщата на майка му и баща му”, продължава развълнуваният мъж.

От дарения по сметката Ангел събрал около 1000 лв. С тях са купени  материали за довършване на къщата. Платени са някои документи и такси във връзка с прехвърлянето на имота, както и за заплащане на строителни работници, обясни Десислава Първанова. Тя е един от благодетелите на Ачо, която инициира провеждането на благотворителната кампания в негова подкрепа и му съдействаше през целия път до сбъдването на мечтата му.

Мокрото помещение в дома преди ....
... и сега

От фирма „Андреев” направили 50% отстъпка от цената на строителните материалите. Когато отишли в „Строймаркет”, се оказало, че собствениците са в чужбина и нямало с кого да разговарят за преференциални цени. Продавачките в магазина обаче се оказали много мили и състрадателни и помежду си събрали сумата от 50 лв., с което да се намали сметката за материали.

Николай Милков и приятели осигурили нужните средства за пускането на тока. Обяснил, че няколко приятели са се уговорили да помогнат на Ачо, като поемат цялата стойност за откриването на нова точка към „Енерго про”.

Дарител от Германия обещал да изпрати електроуреди за новия дом на Ангел.

От магазин за дрехи втора употреба, намиращ се до часовниковата кула в „Стария Добрич”, също помогнали на Ачо. Осигурили му дрехи и обувки, като уверили, че това няма да бъде еднократно.

Зорница – собственичка на фирма за препарати за растителна защита, при която Ангел работел известно време, му предоставила оборудване за тоалетната, както и дрехи и маратонки. Други дарители купили стиропор,  OSB плоскости .

Ангел благодари и а Автоцентър Елит със собственик Диян Радев, който също купил материали за къщата и много му помогнал. Много му помогнал Веселин Стефанов, който има магазин в комплекс „Таралежките”. „Познаваме се от 3-4 години. Много ми помага. Винаги, когато съм закъсал. Той ми е като истински брат, дрехи, обувки ми е давал. Имам човек до себе си. Когато и да закъсам, той е до мен”, споделя Ачо.

Вече има и кухня

Голяма подкрепа получил от Християнска църква "Отворено Небе" – Добрич също е получил сериозна подкрепа. „Много ми помогна Петка от Добрич, която ме свърза с Вальо и Валентина от Варна. Две-три седмици те постоянно пътуваха до тук, за да ми помогнат за къщата. Стотинка не са ми взели. Те купуваха материалите, всичко. Още две момчета от Варна дойдоха и за един ден шпакловаха стаята, а на другия ден оборудваха къщата. Не можах да повярвам, че това е моята къща”, споделя Ачо.

Хората от тази църква много ми помогнаха. Сега всяка неделя посещавам църквата, където се запознах с доста хора,  разказа още той.

Петка довела майстор, който прекарал водата, вече има и водомер. „Банята остана недовършена, но вече има течаща вода в нея. Радва ме, че имам тоалетна, имам пералня. Имам си електрическо табло, еладжия ми направи инсталацията, разказва Ангел. Споделя, че вече е по-спокоен. Тази зима изкарал доста по-добре, а добър човек му купил 2 тона дърва.

Валери от София е друг негов благодетел. „Съдейства ми за изследване на сънната апнея. Записа ми час за преглед, даде ми апарат, с който трябваше да преспя. Плати ми билета до столицата. Даде ми и пари, за да платя на майстор, който да прикачи тока. Благодарен съм му, че толкова много направи за мен”, разказа Ангел.

Стаята в къщата преди...
...сега вече прилича на истински дом
... дори телевизорът работи

Той благодари специално на Десислава Първанова, която през цялото време е била до него и е помагала. На депутата Даниела Димитрова и нотариус Юлиян Димитров - за помощта при подготовката на документите му, на ръководството на „Енерго Про” в Добрич, които направили отстъпка и съдействали по-бързо да му бъде пуснат токът. Благодарен е за подкрепата и на Община Добрич.

„Трогнат съм. Не очаквах, че има толкова много добри хора. Очаквах, че хората са лоши”, каза Ангел. Той благодари на всички, които му протегнаха ръка и помогнаха, за да се сбъдне мечтата му.

Междувременно Ангел сменил няколко работи. Напуснал ресторанта в Албена, където работеше, когато излезе първият материал. „Бях на работа във фирма за растителна защита, но, така се стекоха нещата, че ме освободиха. Сега много хора ме търсят, научиха ме и ме търсят – кой  дърва да се нарежат или за строителство. В седмицата може 2 или 3 дни, аз хода да работя. 25-30 лева ми е надника. С тези 75-90 лева, които изкарвам на седмица, си купувам за храна, за да ми стигнат за седмицата”, разказа Ангел. Сподели, че сам се научил да готви. Много неща научил от баба Марийка от квартал „Рилци”, при която живял в продължение на 12 години. „Гледах я как готви и се научих. Сега мога сам да си готвя”, споделя мъжът. Позволява си на трапезата да има предимно леща, фасул,  зелен боб, грах. Много рядко може да си позволи месо или риба, но и на това е благодарен.

Ангел вече има и интернет, за да научава какво се случва по света и да общува с различни хора

За Нова година получил хранителни продукти от Центъра за временно настаняване на мъже. Добри хора му превели около 300 лева за Коледа и Нова година. Навръх Нова година гостувал на семейство в Царевец, които го поканили.

В първите седмици на новата година се сбъднала и мечтата му. Крушката в малката му къщичка, която, благодарение на добри хора вече е дом, светнала на 23 януари. „За една седмица си прекарах телевизия и интернет”, споделя не без гордост Ангел. Вече има интернет и от телефона влиза в интернет, във фейсбук.

„Гледам какво се случва по света. Всичко ми е интересно. Общувам с различни хора”, разказва той.

Мечтата му сега е да намери своята половинка, която да сподели дома му

Още не е намерил половинката си, но силно се надява и това да се случи. Искам да създам семейство, да имам дете, което да има свой дом, а не като мен да живее по домове и чужди хора, доверява Ангел съкровената си мечта. И вярва, че тя ще се сбъдне, след като веднъж добри хора му показаха, че мечтите могат да се сбъдват.

Тези, които искат да помогнат на Ангел, за да завърши дома си, могат да се свържат с него на телефон: 0896139527

c