Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Самоуби се 17-годишeн, задържан за пожар в бившето Опитно поле в Добрич

17-годишно момче, което  в края на февруари бе арестувано за причинени два пожара в сградата на бившето Опитно поле, е сложило край на живота си. Скочило е от покрива на блок №13 в квартал „Балик“, където живее със семейството си. Смъртта му е потресла всички, които го познават. Вчера е било погребението му, научи Про Нюз Добрич.

Според профила му във фейсбук, момчето е ученик в Професионалната гимназия по аграрно стопанство.

Като много кротко и съвестно го определят съседите му. Те не могат да повярват, че младежът, на когото предстояло да е абитуриент, е сложил край на живота си.

Тежки поражения на сградата на бившето Опитно поле в Добрич от палежите (снимки)

"Макар да е от ромски произход, никога не е прекъсвал училище. Той беше най-големият от трите деца на семейството. Тихо, кротко, интелигентно дете. В него нямаше никаква агресия. Водеше малката си сестричка на детска градина, тъй като родителите излизаха за работа рано“, разказа съседка. Според друга, "момчето никога досега не е имало работа с полиция. Ходеше на училище. Възпитано, кротко дете."

Покривът на бл. 13 в кв. "Балик", откъдето е полетял 17-годишният младеж

Според съседите, причината младежът да посегне на живота си е свързана със задържането му за пожара в бившата сграда на Опитното поле. Това твърдели родителите след трагедията.

Задържаха още двама за умишлените палежи в бившето опитно поле в Добрич

На 24 февруари, около 14:00 часа в района на бивш „Център на ученическо и научно творчество” в град Добрич са установени 20 годишен мъж и 17-годишен младеж от град Добрич.  На място е установено, че е възникнал пожар на трети етаж в сградата и навес на около 100 метра от сградата. Двамата признават затова, че са причинили пожара. Работата по случая продължава“, се казва в официалния полицейски бюлетин.

Версията, която съседите знаят, е, че младежи са се събирали в необитаемата сграда и решили да се стоплят, но огънят се разраснал и така станал пожарът. Полицията прибрала за 24 часа 17-годишния и негов приятел.

Пред блока все още има следи, които напомнят къде е намерил смъртта си 17-годишият младеж

„Според родителите, детето било наплашено от полицията. Било бито“, споделят съседи.

Живеещи в блока вярват, че това, което се е случило при задържането на младежа, силно го е наплашило. Според една версия, е бил бит, дори се твърди, че е имал рана на главата и устната му била спукана. Според други, младежът се стреснал от това, че може да го съдят и да влезе в затвора след навършване на пълнолетие.

„Дете на 17 години, вместо да продължи да учи, беше погребано. Каквото и да е извършило, има закона в тази държава. Нека да го осъдят“, коментира съседка.

От Окръжна прокуратура заявиха, че няма данни за упражнено насилие над момчето по време на задържането му в ареста.

c