Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пчеларите се надяват на топла пролет, за да не спре развитието на пчелните семейства

Меката, но дъждовна зима създаде предпоставки за появата на гъбички и нозема при пчелите, което доведе до увеличаване на смъртността, заяви пред журналисти Добрин Добрев – председател на Сдружение „Пчела” в Добрич и на Областния пчеларски съюз „Добруджа”.

Тази смъртност, по думите му, не е масова, но е увеличена. Очаква се след 1 април да стане ясна картината на засегнатите от проблема пчелни семейства. Сухият студ не пречи, пчелите от студ не умират, но високата влага и изпаренията предразполагат към образуване на гъбички и нозема – съществена болест, която оказва влияние върху здравословното състояние на пчелите, смята Добрин Добрев.

Според него, е още рано да се правят прогнози за 2019 г., но пчеларите се надяват да няма застудяване в скоро време, което би прекъснало развитието на пчелните семейства.

 2018 година е била трудна за пчеларите заради дъждовното време през пролетта и лятото и сухия период при цъфтенето на слънчогледа. Получените добиви   са  по-ниски в сравнение с 2017 г.  – около две трети от обичайните 25 кг средно на кошер. Вече втори сезон производителите на пчелен мед се обединяват за колективна реализация на продукцията. Засега сладкият продукт от региона се реализира на вътрешния пазар. А за да се излезе на външния пазар, е необходимо да бъде учредено търговско дружество и вече се предприемат действия за това, каза председателят на пчеларската организация.

В  Областния пчеларски съюз „Добруджа” членуват 350 пчелари, пчелните семейства в региона надхвърлят 63 000, а членовете на сдружение „Пчела” в Добрич се грижат за  16 000  кошера. Браншът върви към окрупняване, наблюдава се тенденция към професионалното пчеларство, коментира Добрин Добрев.

Той бе сред официалните лица на откритото днес в Добрич ХVI-то специализирано изложение „Пчеломания”. Традиционен организатор на форума е „Добрички панаир” АД. В СК „Простор” си дават среща над 70 фирми изложителки на пчелен мед и пчелни продукти, пчеларски инвентар, преработващо оборудване, ветеринарни препарати, специализирана литература.

Кметът Йордан Йорданов поздрави участниците и гостите  и заяви, че с общите усилия на представителите на пчеларския бранш, местната власт и държавата пчеларите ще успеят да преодолеят всички предизвикателства.

„Изложението е доказателство за изобилието и качеството на българските пчелни продукти. Родните производители са се представяли неведнъж достойно на международни изложения със своята продукция. …Пчеларството е приоритетен сектор в отрасъла на животновъдството, което ДФ „Земеделие подкрепя финансово от 1999 г.” – това се посочва в поздравителния адрес на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Живко Живков, прочетен от и.д. директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” Грациела Павлова. Чрез Националната програма по пчеларство днес разплащателната агенция продължава да подпомага сектора, предвиденият за 2019 г. финансов ресурс е в размер на 4,7 милиона лева, стана ясно от данните в приветствието. За финансово подпомагане през ноември м.т. и януари т.г. са кандидатствали над 1900 пчелари от страната.

 Изложението продължава до 9 март. Съпътстващата програма на форума предвижда поредица от дискусии, лекции и семинари по актуални въпроси на пчеларския бранш.

c