Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пастрок опитал да продаде за булка 9-годишно момиче от Добрич

9-годишното момиче трябвало да бъде продадено или омъжено, каза Анна Конукова от Агенцията за закрила на детето

9-годишното момиче от Добрич, чийто пастрок искал да го омъжи в чужбина, не е знаело, че той иска да го продаде, съобщи flagman.bg. То е притеснено, но няма травми от преживяното. Това каза пред камерата на Нова телевизия Анна Конукова от Държавна агенция за закрила на детето – Варна.
Тя съобщи, че в приемни семейства ще бъдат настанени част от децата на многодетното семейство. Майката и по-малките деца ще бъдат в звено „Майка и бебе”.

За опита за продажба на детето стана ясно, след като майката потърси полицейска закрила във Варна. Според районната прокуратура мъж, с който тя живеела на семейни начала, е искал да продаде единственото дете, което не е от него - 9-годишното момиченце. Целта е била брак.
Сигналът е подаден на 3 март, когато жената от Добрич, която е била обект на домашно насилие, е потърсила закрила за нея и шестте й деца.
„Семейството е живеело в сравнително разбирателство. Имало е понякога конфликти, но не се е стигало дотам тя да напуска семейството. Този път обаче най-голямото момиче трябвало да бъде продадено или са му търсили място, където да бъде извън семейството с цел брак”, коментира Конукова.

Това е шокирало  майката, която се е опитала да се противопостави на партньора си.
„Така се случва в ромския етнос. Няма обаче следи от насилие към децата. Майката споменава, че е имало физическо насилие спрямо нея. Детето не знае, че е трябвало да замине в чужбина“, добавя Анна Конукова. 

От Регионалната дирекция за социално подпомагане в Добрич коментираха за Про Нюз Добрич, че нямат информация за подобен случай и за това майката или детето да са в риск.

c