Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Картички на 101 години показва музеят в Тервел

Две картички от началото на миналия век са показани в изложбата „Послание за нея” в общинския музей в Тервел. В експозицията, организирана съвместно от  Общината и  музея, са представени над 80 стари пощенски картички, осигурени от 12 граждани. Най-старата осмомартенска картичка е от 1968 година и е запечатала детски лик с осмомартенско послание към мама, съобщиха организаторите. Двете картички, които са от 1918 г., са част от колекция, предоставена от общинския съветник Костадин Станчев.

Двете честитки не  съдържат пожелания за Осми март, тъй като  в онези времена в този край не е било прието да се празнува Международният ден на жената.  Изображенията на най-старите картички са на влюбени двойки и макар че наподобяват днешните „валентинки“, надписите върху тях сочат, че по-скоро те са ползвани като писма, които са си разменяли  близки хора.

Интересно е да се отбележи, че едната от картичките е изпратена от фронта. Има и картички от 1929 и 1930 година.Те са с текст на румънски език, а  град Тервел е записан като Curt Bunar /Курт Бунар - името на Тервел до 1942 година/. По този повод възрастни хора споделят свои спомени от разкази на родителите си, че  в годините на румънската окупация е било  забранено да се пише на български език. Фабричните надписи на картичките показват, че част от тях са произведени във Франция, Италия и Германия. Едната от картичките от 1918 г. е за доктор в Осман Пазар /днешен Омуртаг/, а втората – датирана с 11 август 1918 г.,  разказва за организирано увеселение в град Шумен.

Много от  „по-младите“ експонати -  тези на по 40 и 50 години, са  изпратени от бившия Съветски съюз  до приятели в Тервел.

Изложбата може да бъде разгледана в сувенирния център на музея /етаж първи/  от 8 до 31 март.  След това картичките ще бъдат върнати на притежателите им.Техните сканирани копия ще влязат в архива на музея.

c