Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Децата от театър „Дея” сами ремонтираха новата си зала (снимки)

Детски музикален театър”Дея” откри официално новата си зала, която се намира в народно читалище “Йордан Йовков-1870 година” в Добрич.
„Театърът съществува от 4-5 години. Винаги сме търсили своето място. Вече бяхме на няколко места, но считам, че вече окрихме подходящото място, където да можем да бъде отделно, без да пречим на някого”, сподели пред Про Нюз Добрич Лана Анцаридзе.
Тя благодари на секретаря на читалището Красимир Масурски, който веднага се отзовал, щом Лана му обяснила, че търси зала за детския музикален театър. „Той е единственият човек, който даде своето съгласие толкова бързо”, сподели тя.

Търсенето на ново помещение за репетиции започва преди около месец. За този кратък период - деца, младежи и родители извършват ремонт на залата и тя е обзаведена. "Ремонтните работи продължиха само десет дни. Нямахме специални работници. Работихме аз, съпругът ми и децата от театъра. Свършваха училище и идваха тук, за да боядисват, да почистват. Родителите също помагаха – дали с ремонта или с печатането на плакати и оформление”, сподели ръководителят на театър „Дея”.

„Освен че помагаха за ремонта, децта направиха много по дизайна на залата. Рисунките, шаблоните - изобщо оформянето на залата е изцяло тяхно дело”, разказа Лана Анцаридзе.

В трупата участват около 100 деца. Най-малките са 5-годишни, а най-големите са на 20 години – Любо и Митко.

„Идеята ми е да накарам децата да обичат изкуството. Това е много важно. С изкуството те стават по-добри. Надявам се, че това е моят принос към тях”

Лана Анцаридзе.

Споделя, че талантът и влечението ѝ към изкуството идват от нейните родители. Майка ѝ Инга е хореограф по спортни танци, а баща ѝ е бил състезател по колоездене. "Майка ми е изключително творчески човек. Никога не ми е забранявала да пея, да танцувам. Винаги съм знаела, че ще се занимавам с изкуство. Още от малка знаех, че ще бъдат това, което съм сега”, споделя Лана.

„За нас е не само забавление, но и насока в професионален план. Някои искат да се развиват като актьори, а други - като сценографи. Една от най-талантливите е 12-класничката Симона Райчева, която вече се занимава със създаването на сценографията в голяма част от постановките на театъра. Намерението на Симона е да учи именно това - сценография.
Всички театрали - от най-малките до най-големите са насочени към киното и театъра, към музиката, танците. „Каним всички, обичащи киното и театъра - да заповяда при нас. С нашата любов спектаклите се получават по невероятен начин”, единодушни са децата от театър „Дея”.

Новата зала на Музикален театър "Дея"
Пред съблекалните на момичетата и момчетата
Съблекалня на момичетата
Съблекалня на момчетата
Съблекалня на момичетата
c