Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Показват хамкане, кукери и възстановка на Сирни заговезни в Каварна

Сирни Заговезни в Каварна

Възстановка на традиционни обреди и обичаи, свързани с българския празник Сирни Заговезни - известен още като Прошка, Поклади, Сирница, Масленица, ще бъде представена на 10 март в град Каварна. Началото на организираните празнични тържества е от 11:00 ч. в Етнографския комплекс, съобщиха от каварненската администрация.

Организаторите са подготвили интересно представяне на традиционния обичай „хамкане“ - надпревара между младите, кой да улови с уста, завързаното на червен конец парче бяла халва или варено яйце.

В миналото, най-възрастният мъж е завъртал завързаната с конец за тавана, халва, и всеки член от семейството - главно децата, се опитват да хванат халвата или яйцето с уста. вярвало се е, че който успее в този ритуал-игра, ще бъде жив и здрав през цялата година.

За 10 март, организаторите обещават празничната трапеза да бъде пълна с типичните традиционни ястия, приготвяни за Сирни заговезни.

Кукери ще излязат да танцуват по улиците, за да прогонят злите сили и да отпратят студа, а за плодородие и здраве ще извършват обредни действия като оране и сеитба.

Поканени са всички граждани и гости на град Каварна, да се присъединят към традиционния български празник Сирни заговезни.

c