Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

До 10 000 лева глоба за бране на кокичета

Глобата за бране на кокичета, минзухари, иглики и други защитени растителни видове достига до 10 000 лева. Това съобщиха от РИОСВ-Варна в отговор на запитване на Про Нюз Добрич.

От там информираха, че част от дивите пролетни растения са включени в Закона за биологичното разнообразие и подлежат на защита. Това са видове като Елвезиево кокиче, Снежно кокиче, Оливиеров минзухар, Томасиниев минзухар, Дългоцветна иглика,  Сибторпиева игликаи други.Тези растения се срещатпредимнов горски територии и пасища. Едно от най-големите находища на Елвезиево и Снежно кокиче в област Добрич се намира в землището на с. Оброчище, общ. Балчик.

Пролетната циклама, наречена още Пролетно ботурчеи растения от семейство Салепови (Орхидеи), са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие, е забранено събирането, изкореняване и продажбата им, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания.

При констатиране на нарушения се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Забраните са предвидени за диворастящи растения и не се отнасят за декоративните видове.

Ежегодно през пролетните месеци РИОСВ-Варна извършва планови проверки и засилен контрол по пазари и обекти за търговия на цветя, посочиха още от Инспекцията.

c