Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

"Терма Вилидж" - Кранево участва в Българо-руския бизнес Форум

Представители на комплекс "Therma Village" ("Терма Вилидж") взеха участие в Българо-руския бизнес форум, който бе официално открит от министър-председателят Бойко Борисов и руският премиер Дмитрий Медведев.

Целта на този форум е да се обсъди бъдещото развитие за сътрудничество в туризма между България и Русия.

Представителите на "Терма Вилидж" са се срещнали и съз Зарина Догузова - ръководител на Федералната агенция по туризъм в Русия.

България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на българо-руския бизнес форум в областта на туризма, организиран от Министерството на туризма. В конференцията участваха също председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, министърът на туризма на България Николина Ангелкова, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия, депутати, представители на местната власт и бизнеса от двете държави. Участниците в двустранния форум бяха над 200.

Премиерът Борисов подчерта, че България разполага с много добри условия, които да предложи в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. „Въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност максимално да развиваме отношенията си“, бе категоричен той по отношение на партньорството с руската страна.

По думите на Борисов в 59 града в Русия от 1 февруари вече има центрове за издаване на визи, което максимално ще улесни туристите. Той допълни, че с колегата му Медведев са обсъдили фериботната връзка между Бургас и Новоросийск, която може да е много полезна и за туристите, а също и за руските граждани с имоти в България.

„С министъра на туризма и сдружението на общините обсъждаме да направят точна сметка, за да отговорим на международната конкуренция и за да се подпомогне браншът. В нашите бази непрекъснато се подготвят и руски спортисти“, посочи още той. Премиерът обясни, че България ще се постарае да бъде още по-гъвкава, тъй като туристите обръщат внимание както на цената, така и на обслужването, качеството на храната и сигурността. Балансираната външна политика на страната ни дава до голяма степен и сигурността на пребиваване. По време на срещата между двамата премиери са били обсъдени и възможностите за развитие на детския туризъм, който също е с голям потенциал, стана ясно от думите му.

Дмитрий Медведев акцентира, че туризмът между двете държави е на много добро ниво и всяка година около половин милион туристи от Русия посещават България. „Добрата туристическа инфраструктура, разумната цена, климатът, безопасността привличат най-вече руските туристи. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, изтъкна руският премиер. Той допълни, че в страната му се реализира мащабен проект, който предвижда улесняване на визовия режим за туристи от всички страни.

В рамките на четирите години, откакто бе създадено самостоятелното Министерство на туризма, и благодарение правителството на Бойко Борисов туризмът ни отчита ръст от 31% на международни туристи и 34% ръст на приходите от международен туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума.

Тя допълни, че България винаги е била една от най-предпочитаните и сигурни държави за руските туристи, а традициите и отношенията между двете страни в отрасъла са стабилни и имат богата перспектива. Езиковата и историческата близост на двата народа са предпоставка за повече руски туристи, като българската държава полага усилия за гарантиране на най-добрите условия за тях, каза още тя.

Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия, съобщи, че в двустранните отношения ще бъде поставен акцент на културно-историческите теми, където има пазарна ниша. В нея България може да намери свое място и да се отличи от конкурентите си, подчерта още той. Руският министър изрази също така готовност институциите и бизнесът с общи усилия да преодолеят изоставането във взаимния туристопоток, което пряко свърза с котировките на двете национални валути.

c