Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Напълно обновено е отделението по Хемодиализа при МБАЛ-Добрич (снимки)

Напълно обновено е отделението по Хемодиализа при Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

„Ремонтите започнаха на 10 януари. Извършват се изцяло със средства на дарители, които са много фирми”, сподели пред Про Нюз Добрич началникът на отделението д-р Светла Илиева.

Сменени са подовите настилки в залите, помещенията са пребоядисани, монтирани са нови окачени тавани в залите, баните и тоалетните на болните са обновени, сменени са вратите.

Остават довършителни работи.

Вече са доставени е седемте нови хемодиализни апарата, които са закупени с финансиране от Министерството на здравеопазването. Те ще се монтират, след като целият екип на отделението премине обучение, което се извършва от представители на фирмата-доставчик. След приключване на обучението и монтирането на апаратите ще се състои и официалното откриване на обновеното отделение. Дотогава ремонтите трябва да са приключили на 100 процента.

Извършва се и освежаване на лекарските и  сестрински кабинети. Това се случва, благодарение на благородния жест на фирмата, която прави ремонта.

Толкова мащабна реконструкция на отделението не е правена от обособяването му на това място в болницата през 1993 година. Преди 10-12 години е сменен теракотът в коридора, но сега за пръв път се прави основен ремонт, благодарение на спонсори, на дарения на много фирми, посочи д-р Илиева.

Обясни, че ремонтът не е спирал процеса диализните процедура. „Половината отделение се ремонтираше, другата половина бяха настанени в ОАИЛ, където обслужваме спешни пациенти. Нито един пациент не е пропуснал и една диализна процедура. Всички са обслужени. Постоянно имаше сестри в двете зали, лекарите тичахме горе-долу. Но, не остана пациент, който да не е диализиран”, сподели лекарката. „Пациентите ни влязоха в положението, защото се чуваше, че се прави ремонт. Но,  бяха достатъчно толерантни. Не сме имали оплакване от пациент. Виждаха, че се прави за тяхно добро. За тях тук е като втори дом и всеки болен пациент иска да се чувства комфортно и удобно”, добави тя.

c