Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Двама естети с флейта и виола ще музицират в изискан Пролетен концерт в Добрич

„Пътешествията на…“ са озаглавили Пролетния концерт, който ще представят пред добричката публика, флейтистка Росица Бояджиева и виолиста Симеон Кирков. Символизъм и естетско послание присъства в заглавието и селекцията на концертната програма. Изпълнителите са избрали датата 7 март, като своеобразен комплимент към дамите за предстоящия празник. Началото ще бъде в 18:30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, съобщиха организаторите на културното събитие.

„Идеята за концерта възникна, когато попаднах на сюитата "Пътешествията на Гъливер" от Телеман, публикувана за пръв път през 1728 г. в "Der getreue Musik- Meister". Споделих интересната находка с маестро Кирков. Той също се ентусиазира. Пътешествията са любима тема и за двама ни. Пътешествията поднасят и радост и несгоди, но винаги ни дават нов поглед към света. Този концерт също е едно приятно пътешествие - през Италия, Германия, Австрия, Финландия... Изобилстват различни емоции, но доминира пролетното ведро настроение - чудесно начало за празника на жената“, споделя Росица Бояджиева.

В Програмата:

  • Соната в Сол мажор от Пиетро Локатели (1695 - 1764)
  • Сюита "Пътешествията на Гъливер" от Георг Филип Телеман (1681 -  1767)
  • "Танц на козата" от Артур Онегер (1892 - 1892 )
  • Дуо за цигулка и виола, опус 432 от Волфганг Амадеус Моцарт (1756 - 1791)
  • Дуо в До мажор за цигулка и виола от Ян Сибелиус (1865 - 1957)

Вдъхновител и реализатор на „Пътешествията на…“ е Росица Бояджиева - първа флейта на Духов оркестър - Добрич, съвместно с Арт Студио ФТ и с подкрепата на Община Добрич.

Билети могат да бъдат закупени от касата на Концертна зала „Добрич“ и на място - преди началото на концерта.

c