Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

500, 700 и 1000 лева за раждане на дете на висшисти предвижда нов фонд в Добрич

500 лева еднократна помощ за първо новородено или осиновено дете и 700 лева – за второ дете, предвижда Правилникът за устройството и дейността на Общинския фонд „Стимулиране на родители с висше образование” в Добрич, обявен за публично обсъждане на сайта на Общината.

За трето и всяко следващо общо  дете родителите да получават 1000 лева еднократна помощ, гласи правилникът, изготвен от временна комисия с председател Тихомир Маринов, общински съветник от ВМРО. Съставът на комисията е определен на заседанието  на Общинския съвет от 29 януари 2019 г., когато е гласувано и решението за създаване на фонда.

Целта на фонда е да стимулира млади хора от Добрич да се върнат да живеят и работят в родния си град, след като завършат висшето си образование в други градове. Според текстове от правилника, право на еднократна финансова помощ имат родители на новородено или осиновено дете, които имат завършено  висше образование към датата на подаването на заявлението-декларация. Те трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Добрич не по-малко от една година, считано от датата на подаване на заявлението.

Друго условие, на което трябва да отговарят родителите, е те да нямат задължения към местната хазна и да са с непрекъснати здравно-осигурителни права при кандидатстването. Средствата във фонда ще се осигуряват от местния бюджет, след решение на Общинския съвет,  от дарителски и благотворителни кампании и от други източници, се посочва в правилника за дейността на новия фонд. Той ще се ръководи от петчленна комисия, съставена от трима общински съветници и двама представители на общинската администрация, определени от кмета на общината. Срокът за изпращане на предложения и становища по правилника е 25 март 2019 г. на адрес: dobrich@dobrich.bg

c