Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич се преклони пред освободителите

В деня на националния празник Трети март почетен караул на Военноморските сили отдаде в Добрич военни почести за загиналите за България. На тържествената церемония пред паметника на хан Аспарух по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство се състоя тържествен ритуал по издигане на националният трибагреник, знамената на Европейския съюз и на Добрич.

Днес един древен народ приветства своята държавност, отбелязаха водещите на тържеството. „Всеки ще си тръгне оттук със своето усещане за истината, за онези пет века от българската история. Именно това усещане, което всеки от нас е скътал, ще даде или отнеме шанса за пребъдване на паметта за тази дата – 3 март 1878 година. Днес 3 март 2019 година с убеденост казвам: Честит Национален празник, българи”, каза в словото си кметът Йордан Йорданов.

Гражданите на Добрич се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението с падане на колене. Пред паметника на основателя на българската държава бяха положени венци от Община Добрич, Военноморските сили, областната управа, от политически партии и движения, военнопатриотични организации, граждани.

На церемонията присъстваха народните представители от Добрички многомандатен район Даниела Димитрова, Даниел Петков, Йордан Йорданов, кметът Йордан Йорданов, флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на Военно-морските сили. В честването участие взеха областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Красимир Николов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, Почетни граждани на Добрич, военно инвалиди и военни от запаса, общественици, граждани.
Деца и възрастни полагат в празничния ден цветя на Костницата на загиналите руски воини, на Паметника на победата, на мемориалите на дейци на Възраждането и националноосвободителните борби.

c