Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Деца от Ген. Тошево се поклониха на Алеята на опълченците в Добрич

Ученици от Генерал Тошево, както и родолюбци от Добрич, сред които почетният гражданин Атанас Пеев, поднесоха венци и цветя на паметните знаци в Алеята на опълченците в мемориалния комплекс „Военни гробища” в Добрич.

В Алеята на опълченците във Военното гробище-музей в Добрич са положени костите на 23-ма храбри мъже, участвали в битки по време на Руско-турската освободителна война.

Алеята на опълченците е изградена за 100-годишнината от Освобождението на България. Тогава костите на героите, сражавали се на Шипка, при Шейново, край Стара Загора, Казанлък и на други исторически места по време на войната, са пренесени от родните им места в
мемориалния комплекс.

Сред опълченците от Добруджа, които са воювали под командването на руски генерали, са Калчо Вълков, Васил Контаров, Петър Опълченов, Димитър Ковачев, Зиновий Дерменджиев, Атанас Диамандиев и редица други.

В Регионалния исторически музей се съхраняват саби, ятагани и друго лично оръжие, ордени и медали на опълченците. Сред реликвите е евангелие в кожена торбичка, дарено от руския император Александър II на опълченеца Кузман Христов.

c