Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Балчик чества Освобождението на България

Град Бал­чик посреща своите освободители по-рано, на 31 януа­ри 1878 г. Тогава градът е освободен от войските на 14-и армейски корпус, командван от генерал-лейтенант Цимерман. Вечна памет на героите за свободата на България засвидетелстваха днес десетки балчиклии пред Паметника на героите, паднали за Отечеството. Общоградското честване започна с тържествено издигане на националния флаг на централния площад.

„На този ден преди 141 години след петвековно турско робство България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но корав народ. Сложен е край на най-дългото и трагично изпитание в 13-вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социалноикономическа, политическа, религиозна и етническа асимилация. Пътят до Трети март бе дълъг“, подчерта в словото си кметът на Балчик Николай Ангелов.

Свещениците Стратия и Тодор отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен. Те призоваха присъстващите деца и ученици, представители на училища, институции, политически партии и граждани да пазят мира.

Пред паметника на героите всички се поклониха с едноминутно мълчание и падане на колене, след което бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Различни поколения – публика и самодейци, се поздравиха за Трети март с музика и танци в тържествения концерт на 1-ви вечерта, и така поставиха добро начало на месеца, в който настъпва пролетта.

Източник: Радио Варна

c