Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В “Море под клепачите” приятели събраха неиздавани творби на Йордан Кръчмаров

Новата книга с творби на покойния добруджански поет Йордан Кръчмаров /1948-1986 г./ “Море под клепачите”бе представена за първи път в библиотека „Дора Габе” в Добрич. В нея са подбрани двайсетина от най-добрите стихотворения на поета, две негови пиеси и една новела, непубликувани досега.

Това е книга с произведения от и за Йордан Кръчмаров - незабравеният поет на Добруджа, послучай 70 години от рождението му. Съставителите са членове на Сдружението на писателите в Добрич. Книгата се издава от ИК „Фабер“, финансирала изцяло изданието.

„Книгата по своя характер твърде много напомня за хубавите възрожденски книги със своята красива енциклопедичност, сподели по време на премиерата литературният критик Драгомил Георгиев.

„Море под клепачите” включва стихотворения, повест, две пиеси. Тя е антология, събрала най-доброто , качествено и стойностно от лириката на Йордан Кръчмаров. Но и включва нещо доста рисково - обединява поезия и проза. В лириката на Кръчмаров всичко е красива пейзажна картина, която е благодат за художниците и удоволствие за читателите, тъй като може да разгърне своето въображение и фантазия, посочи Георгиев.

В томчето професор Антоанета Алипиева представя поетичното наследство на Кръчмаров, който е носител на първа награда от националния конкурс “Дъга под Лудогорието”.  „...Колкото повече липсва живият автор, толкова повече стихотворенията говорят или не говорят. Не бранени от живия човек, не защитавани от користни сделки на литературни моди и временни нужди, захвърлили шлагера като ненужна възможност, творбите сам-сами си пробиват път през времето, предлагайки единствено самотата си. В тази романтична закономерност случайността е изключена. В нея властват неумолимите закони на смисъла, индивидуалността, верността към себе си....рационалните институции, винаги са безпомощни да овладеят тайния път на утвърждаването на големия, завоюван, открит смисъл на няколко самотни стихотворения, създадени като че ли за Вселената”, посочва проф. Алипиева.

Собственикът на издателство "Фабер" - Велико Търново Нейко Генчев благодаря на Сашо Серафимов за идеята за тази книга. „Радвам се, че успяхме да завършим тази хубава книга. Макар да е малък сборник с подбрани неиздавани авторски творби - смятам, че е достатъчно за годишнина, но е малко за прощаване, както се казва в един стих. Не смятам, че някога ще се простим с поета Йордан Кръчмаров. Прочитайки стихотворенията, които са включени в книгата, аз вече познавам този човек, макар никога да не съм го виждал. Мога да заявя откровено, че съм щастлив да се включа в кръга на приятелите на Йордан Кръчмаров, които все още са тук. В този приятелски кръг ще останем всички, когато дойде времето и нашия ден да угасне. Той  обаче ще продължи да живее във времето, когато ще спечели още нови и нови приятели, с тези стихове които остави след себе си. Всъщност, ще ги спечели с душата си. Това е съдбата на великите хора”, сподели Нейко Генчев.

Собственикът на издателство "Фабер" - Велико Търново Нейко Генчев

Той изненада всички, информирайки, че всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат за "Литературна Добруджа".

На премиерата на “Море под клепачите” в регионалната библиотека “Дора Габе” прозвучаха песни по стихове на поета в изпълнение на Красимир Костадинов /Червения/ – саксофон, Красимир Димитров – соло китара, и Деян Димитров – ритъм китара и вокал. Актьорът Валентин Андреев – Рафе, прочете стихове от новата книга.

c