Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На протест в Добрич медицински специалисти поискаха достойно заплащане

Медицински специалисти от Добрич се включиха днес в националния протест с искания за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Те се събраха пред сградата на общинската администрация. Включиха се медицински сестри, лаборанти, акушерки. Да ги подкрепят бяха дошли и лекари, както и майки с децата си.

Настояваме да се изпълни поне записаното в колективния трудов договор за 900 лева основно възнаграждение, защото с увеличението от 1 януари тази година получаваме по 630 лева, каза Татяна Мендарова, медицинска сестра с 37-годишен стаж. Тя е председател на сдружението на професионалистите по здравни грижи в болницата в Добрич. Стана ясно, че при регистрирането на съсловната организация преди петнайсетина години специалистите по здравни грижи в цялата област са наброявали 1700 души, а сега са едва 700.
Медицински сестри определиха като социален натиск размера на заплатите си. „С основна заплата от 632 лева сме финансово зависими. По този начин ни подтикват да работим на две, дори и три места, и не можем да отдадем вниманието си на пациентите пълноценно”, сподели медицинска сестра Алексиева от отделението по анестезиология и интензивно лечение.

По думите й, огромната част от колежките й работят на две-три места. Но една година работа по този начин съкращава живота ни с пет години, категорична е тя. Обясни, че искат условията на труд да се променят, да има развитие, а не деградация. „Първото, което трябва да се промени, е да се подобрят условията на труд, квалифицирането и обучаването ни постоянно, след което и подобряване на възнагражденията”, смята сестра Алексиева. Обясни, че, за разлика от много други, които са избрали пътя на емиграцията, тя иска да остане в България. „Искам да бъда тук, защото обичам държавата си, народа си, не мога да си представя как да оставя родителите си тук, зависещи от някой друг”,  добави тя.

Доскоро работех на три места, за да мога да плащам сметките, но децата не ме виждат вкъщи, а и се натрупва облъчване от апаратурата, каза рентгеновият лаборант Маринка Георгиева, като допълни, че получава по осем лева месечно за вреден труд.

В подкрепа на сестрите бе д-р Георги Вълчанов, хирург в МБАЛ-Добрич. Обясни, че е на протеста, защото познава труда на медицинските сестри и е наясно колко е унизително заплащането им. „Всички момичета работят поне на две места, за да могат да си платят сметките за месеца. Майки с деца, някои баби. Заплатите им са толкова ниски, че не могат да си позволят да работят на едно място и да са пълноценни”. Стана ясно, че в отделение като хирургичното, трябва един лекар да има 7 сестри, докато в МБАЛ-Добрич съотношението е 1:1.

„Няма как да не сме солидарни, заплатата им е по-ниска от санитарската, която е минималната за страната”, добави д-р Вълчанов. Той е категоричен, че нещо трябва да се повиши заплащането на сестрите, защото, в противен случай, ще се закрият отделения. „В България няма сестри. Това не е проблем само в нашата болница.”, коментира той.

Според операционната сестра Дияна Желева, това, което години наред се случва, е нещо, което е недопустимо. „След нас няма млади колежки, които да попълнят редиците. Най-младите са с по 20-25 години стаж. Кой ще обслужва гражданите?”, пита тя. По думите й, проблемът е свързан с това, че години наред нещо, подписано на хартия, постигнато от синдикатите, не се случва. Затова намерението на здравните специалисти е да продължат да се борят за по-достойно заплащане. Според акушерката Марияна Драгнева, трябва заплатите да се вдигнат минимум два пъти, за да се превърне професията в примамлива за младите хора. „Положението е трагично. До пет години ще останат единици колегите, които ще работят. Няма интерес към медицината, никой не иска да поема тази отговорност. Онова, което би предизвикало интерес към нашата професия, е заплащането. За да има време да предадем опита си. Защото медицина не се учи от учебниците, а от практиката”, смята тя. И добави, че акушерското съсловие иска да се отдели от българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, тъй като акушерките се различават в професионално отношение от останалите специалисти по здравни грижи.

c