Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Фелдшерите в област Добрич подкрепят петицията за защита на най-старата медицинска професия

Област Добрич категорично подкрепя петицията на фелдшерите, с която се иска да бъдат защитени правата на най-старата самостоятелна професионално-съсловна организация. Това съобщи за Про Нюз Добрич Фелдшер Вили Батакчиева от Сдружението на медицинските фелдшери-бакалаври по медицина в България.

„Ние защитаваме възможността най-старата медицинска професия в България - фелдшерите, да я има. Тя съществува доста години преди да се създаде първият университет за лекарите. Тя е професия на 140 години и, винаги, когато в държавата има тежък кадрови дефицит, винаги е свършвала работата. Сега отново е така. Само че, хората не знаят. Същевременно, ние сме в позиция да не можем да го кажем, поради това, че сме причислени формално в една организация, която не защитава нашите интереси, тъй като тя е на медицинските сестри”,  посочи Батакчиева.

„Има още няколко медицински професии, които по същия начин съществуват в графата „и други”. Много е смешно, защото, на практика, ние сме с аблослютно различен статут. Вършим различна работа в ежедневието, носим отговорности, които на практика се размиват в съществуването в тази организация. „В момента медицинските сестри отстояват своите права, борят се за някакъв финансов баланс, искат по-високи заплати. Поради тази причина, в един момент, ние почти се изравняваме по заплати с тях, а отговорностите на терен, ги носим ние, а в момента основно фелдшерите покриват спешността.

Не подценяваме тяхната роля – ние без тях сме за никъде, работим в екип. Но, не е реално в момента това да се случва. А, то се случва от години, по силата на определени обстоятелства, които ни вкарват  в дисбаланс. И, това трябва най-накрая да се реши”, счита Вили Батакчиева.

Тя посочи, че, според закон и наредба, фелдшерите са абсолютно различна професия. Въпреки че работим в една сфера, ние изпълняваме различни задачи и носим различни отговорности. Въпросът е в това, че ние нямаме възможност чрез тази съсловна организация да защитаваме нашите интереси. Нямаме право на самоопределение, на развитие и т.н. Не може медицинска сестра да управлява развитието на професията „медицински фелдшер”, категорични са фелдшерите.

Вили Батакчиева подчерта, че колегите й искат самостоятелна професионално-съсловна организация, която да им дава възможност да развиват, да утвърждават професията си и да имат право на квалификация. ”Както има лекарски съюз, фармацевтичен съюз. Помощник-фармацевтите, които също като нас са бакалаври по образование, също имат съсловна организация, но ние нямаме нова право. Акушерките са в сходна ситуация. Защото, по европейски директиви това са различни професии – акушерка и медицинска сестра. В Европейския съюз ние сме неразпознаваеми под това име. Затова отскоро нашата професия носи ново име – лекарски асистент, с което  сме разпознаваеми в европейски и световен мащаб.

Вече имаме нови колеги, които, благодарение на усилията на фелдшерите, вече излязоха първите завършили випуски. През последните 20 години професията не се възпроизвеждаше. Работят колеги, които са почти на пенсионна възраст. Запълват огромни дупки дефицит. В почти всички  филиали в страната медицинската помощ по спешността се извършва от фелдшери. Хората не го знаят. А, заплатите са равнопоставени. След последното увеличение на много места разликата в заплатите с медицинските сестри е едва 50 лева”, посочи Вили Батакчиева.

Тя обясни, че фелдшерите ще започнат всички форми на протест, за да може обществото да разбере, че тази гилдия има проблем и ние ще воюваме за нашите права. „С тази петиция всички искаме да покажем нашата съпричастност към този проблем, както и тази на нашите колеги и пациенти. Ако няма реакция от Министерството на здравеопазването. Искаме среща, съвсем законно и възпитано, за да предявим нашите искания за пореден път. Ако няма такава среща, ще се стигне до жълтите павета. В момента навсякъде текат сбирки на колегите – по центрове и областни градове. И след това предстоят други събития, с които ние ще си отстояваме интересите с всички законови средства, включително и с протести”, обясни тя.

Фелдшерите в област Добрич подкрепят петицията и застават зад нея.

c