Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Българи от Измаил и Добрич празнуват заедно 3 март

На 1 март за деветнадесети пореден път група от Добрич, водена от инж. Михаил Стоев, почетен  председател на българската община „Св. София” в Измаил,  ще отпътува за Украйна, където ще отпразнува националния  празник 3 март в побратимения с Добрич град . На 2 март е предвидено да се проведе среща в Измаилския държавен хуманитарен  институт ( в катедрата по български език),   с  ректор Ярослав Кичук (бесарабски  българин), и в Болградската  гимназия "Георги Стойков Раковски"  с  директор  Снежана Скорич, обявена за "Човек на годината – 2018", и Наталия Кара – зам.-директор, която  е  заслужил  учител на Украйна. Факт е, че в страната има 57 български неделни училища.

Делегацията  ще подари географски   атласи   с  красотите на България и мартеници на своите домакини. Ще се направят предварителни уточнения за представяне на най-новата стихосбирка на добричкия поет Генчо Златев „Ръката ти целувам,  Бесарабийо”, което се предвижда да се осъществи на 23 и 24  май т.г. в Болград и Измаил.

На 3 март празничният ден в Измаил ще започнев 9:30 ч. с молебен в църквата „Св. Георги Победоносец”, а от  11.00 ч. ще се проведе тържествен митинг и поднасяне  на  венци  и  цветя пред паметника на Христо Ботев.  В   15.00 часа е началото на празничния концерт  в залата  на  Областния център за  национални култури  в града, подготвен от  българските  общини  в гр. Измаил и в Измаилския район  с  председатели   Николай Иванов и Георги  Чилик.

                                                                           Николай МИРЧЕВ

c