Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Огромен интерес на производители на лавандула от Добрич към органиката

При огромен интерес премина семинарът на тема “Органични еликсири за етерично-маслените култури”, който организира в Добрич компанията „ЕкоДарпол Болканс”. Залата на комплекс „Изида” се оказа тясна за всички производители, преработватели и експерти, които дойдоха, за да обсъдят въпроси, свързани с нарастването на площите с етерично-маслени култури у нас.

ЕкоДарпол е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени подобрители, предназначени за биологичното и конвенционално земеделие. Тя е създадена през 1993г. и бързо се налага като лидер на пазара за органични торове в Полша с над 70% пазарен дял. Разполга с най-големия завод за производство на органични торове в Европа и модерна, съвременна био-химична лаборатория. От тази година фирмата предлага нещо ново в своето портфолио – индивидуални решения за отделните земеделски стопанства. При гранулираните торове се предлагат разработки на база на направен почвен анализ и съобразени с нуждите на предстоящата за засяване култура, така че да се компенсират различни дефицити и недостатъци в почвения състав.

Органиката е изключително важна за почвите, тя прави отново живи почвите, повишава хумусното съдържание, връща плодородието на почвите. Органиката е нещо истинско, заради което растенията реагират толкова добре и бързо, коментира Борислав Рангелов -  управител на ЕкоДарпол Болканс.

Безплатен семинар в Добрич за високи добиви и качество при лавандулата

Той представи и гранулираните торове на компанията. Те са направени на базата на почвени анализи в стопанствата, като се вземат предвид липсите в почвата, нуждата на културата, която е засята или предстои да бъде засята, за да бъде направен индивидуален продукт, който да е специално за конкретното стопанство. „По този начин се пестят пари, защото на почвата се дава точно онова, от което тя има нужда. Т.е. инвестира се в точните липси”, посочи Рангелов. Това вече е изпитано при редица зеленчукопроизводители, които, за да постигнат оптимални добиви, трябва да осигурят всичко необходимо като микро и макроелементи.

„Органиката е изключително важна за устойчивото развитие на културите и възстановяването на почвите и все повече стопани осъзнават това. В конвенционалното производство, където почвите се изтощават от прекомерните обработки и употребата на химични препарати, влагането на многокомпонентни органични почвени подобрители води до съживяване на почвената микрофлора и устойчиви добиви. Това на практика е единственият начин за подобряване на почвените състав и структура, подсигуряване на стабилни качествени и количествени показатели при добивите и сравнителна независимост от засушавания и други климатични аномалии”, коментира още управител на ЕкоДарпол Болканс

Представени бяха продуктите за торене, които могат да подобрят качеството на маслото при лавандулата, маточината, белия равнец и останалите все по-популярни у нас. Органичният течен тор и почвен подобрител на компанията  притежава сертификат за употреба в биологичното земеделие. Той спомага за подобряване качеството и повишаване количеството на продукцията; възстановява структурата на почвата и освобождава блокираните в нея хранителни вещества. Растенията напредват в развитието си и се стимулира тяхната имунна система. 

c