Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Очаква се Св. Синод да излезе с официална позиция относно Националната стратегия за детето

На 26 февруари, Св. Синод на Българската православна църква, се събра за първо заседание (от поредица последващи), под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Датите за заседанията бяха определени в края на предишната сесия на архиереите, в последната десетдневка на януари.

Св. Синод ще излезе с ново становище по националната стратегия за детето

Няма предварително обявена официална информация за въпросите, които ще бъдат разглеждани по време на заседанията. Изявления на някои от архиереите - по-рано през февруари, дадоха знак, че се очаква Св. Синод да излезе с официално становище относно Националната стратегия за детето 2019-2030, след като стана ясно, че публикуваният на интернет-страницата на Българска патриаршия текст не е одобрен от всички митрополити, а изразява частно мнение.

Изявлeние на Ловчански митрополит Гавриил по повод Националната стратегия на детето

Друг въпрос, с който вероятно ще се занимава върховното ръководство на БПЦ, е разпределението на държавната парична помощ за осигуряване на достойно заплащане на свещеническия труд и финансиране на различни социални, образователни и други дейности на църквата.

Източници: dveri.bg и bg-patriarshia.bg

c