Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Общината в Ген. Тошево получи бившата жп гара

Правителството предоставя на Общината в Генерал Тошево сградата на бившата жп гара в града, реши днес Министерски съвет.

Според едно от решенията му, правото на собственост върху имот - частна държавна собственост, се прехвърля безвъзмездно на община Генерал Тошево, област Добрич. Имотът се намира в гр. Генерал Тошево, ул. „Добри Орли“ и е с площ от 598 кв. м, ведно с построената в него сграда на два етажа, със застроена площ от 319 кв. м. В момента той е под управление на областния управител на област Добрич.

Община Генерал Тошево ще използва имота за осигуряването на работни помещения за нуждите на общинската администрация и обособяването на жп спирка „Генерал Тошево“, се казва в съобщението от правителствения пресцентър.

От Община Генерал Тошево обясниха, че първият етаж ще функционира като железопътната спирка. Вторият етаж също ще бъде ремонтиран и ще се използва за нуждите на общинска администрация.

Припомняме, че на редовно заседание на Общинския съвет в края на януари 2018 година съветниците гласуваха решение, с което дадоха съгласие да бъдат безвъзмездно от придобити в полза на общината държавни имоти, предоставени за управление на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“, част от Български държавни железници (БДЖ).

Строят общински жилища в бившата ЖП гара в Генерал Тошево

След промяната на собствеността – от държавна в общинска, което Законът за държавната собственост регламентира, сградата ще бъде реновирана, като на втория етаж ще се обособят общински жилища. Съобразно обществената потребност и изпълнението на транспортната схема на БДЖ, ще бъде запазена и обновена чакалнята за пътуващи, която в бъдеще ще се поддържа от Община Генерал Тошево. Останалата част от първия етаж ще бъде отдадена за ползване на неправителствена организация. Основната идея на предприетата мярка е засилване социалната роля при управление на публичната собственост и предоставянето на публични услуги в синхрон със стратегическите приоритети на общината. Припомняме, че инициативата за прехвърляне на собствеността на настоящата ЖП спирка от държавата върху общината дойде след множество запитвания от граждани за окаяното състояние на емблематичната двуетажна постройка. По настояване на кмета бяха предприети всички необходими действия, включително и срещи с ръководството на държавния превозвач, които доведоха до положително развитие на въпроса.

c