Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

На 3 март в Добрич ще премине празнично шествие с портрети на възрожденци

За първи път на националния празник на България празнично шествие ще тръгне в 10.00 часа от храм „Свети Георги“ и ще стигне до мястото на тържествения ритуал - мемориалния комплекс „Хан Аспарух“, съобщиха от Община Добрич.

Шествието е наречено „Първите“, защото ще бъде предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон,  Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове - Ивън Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван хаджи Вълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев. Идеята е шествието да стане традиционно, а към плеядата личности всяка година да бъдат добавяни нови имена. Тази година портретите ще носят ученици от  СУ „П. Р. Славейков“. 

Проявите, посветени на 141 години от Освобождението на България от османско владичество започват на 28 февруари с тържество „Пътят на свободата“ от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Тържествено слово по повод празника ще представи културологът Надежда Иванова. В паметната вечер ще участват ученици от 11 клас на Езикова гимназия „Гео Милев“ и Хора на учителките с диригент Маргарита Русева- Ганева. В самия ден на 3 март от 9.30 часа пред паметника на Васил Левски ще бъде отслужена панихида от добрички духовници в памет на героите на Освобождението на България. Празничен водосвет ще благослови добруджанци за здраве и благополучие. В 10.30 часа на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще започне тържествен ритуал с отдаване на военни почести на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашето Освобождение. За празничната атмосфера ще допринесе и празничен концерт на ПФА „Добруджа“ от 12.00 часа на Площад „Свобода“. За всички добричлии и за гостите на града са организирани от 9.00 до 17.00 часа Дни на отворените врати в Музея в Градски парк „Свети Георги“ и Военно гробище музей. Посетители ще посреща от 11.00 до 17.00 часа и Художествената Галерия. През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на видни дейци за Освобождението на България. 

c