Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Майка на болно момиченце от Добрич продава мартеници, за да помогне на семейството си

Единствената възможност Стела Илиева да подпомогне финансово семейството си е изработването и продажбата на мартеници по време на традиционния базар в центъра на Добрич.
В продължение на месеци тя изработва червено-белите украшения и се надява да продаде по време на базара цялата си продукция.

Със средствата от мартениците тя подпомага семейството си, тъй като няма възможност да работи. Тя трябва да се грижи за 12-годишната си дъщеричка Алекс, която е с диагноза „Детска церебрална парализа в тежка степен, изоставане от нервно психическото развитие и епилепсия”.

Разчита на социални програми, да бъде назначена за социален асистент, а, когато такива няма – е безработна. В дните, когато Стела продава на центъра, за малката госпожица се грижи татко й, който си взема отпуск.

Всички мартенички, които продава, Стела е изработила сама. Дори след като базарът е открит, продължава да работи вечер. Съвестно й е, че през времето, през което изработва мартениците, не може да отделя достатъчно време на Алекс. Но, пък двете са заедно, когато майсторят украшенията. Дори детето се забавлява. Затова често Стела събира топченца и перлички от пода.

Вече 12 години Стела изработва и продава мартеници на центъра на Добрич. Започнала, когато момиченцето било на една годинка, защото финансите в семейството не стигали. Винаги се старае да предложи нещо ново. Често залага на бижута. Тази година провокира клиентите си с мартеници-гривни от естествени камъни – ахат, яспис, лунен камък, тюркоаз, слънчев камък и др. И макар гривната да струва 3 лева, тя привлича много клиенти. Сред тях и по-възрастни жени. Много от тях споделят, че купуват мартенските украшения за деца и внуци в чужбина.

Заложила е и на цветята от полимерна глина за мартениците. Те съща са много харесвани. Дори има клиенти, които от години си купуват такива мартеници от Стела и отново я търсят.

Прави й впечатление, че тази година добричлии избират хубави скъпи мартеници. Мнозина наблягат на символите, изработени от вълна и други естествени материали, към традиционните Пижо и Пенд . Всеки иска да подари по-специалната мартеница, казва Стела Илиева. Фокусът се измества към естествените материали.

Отчита, че все по-малък е интересът към най-обикновените и евтини мартенички. Преди години се правеха по-евтини мартеници – по 50-60 стотинки, такива, които са само шнурче и стопер. През последните 2-3 години клиентите не гледат толкова цената, колкото красотата на мартеницата. Предпочитат се хубави мартеници, дори и от възрастните хора, споделя Стела.

Първите купени мартеници вече са отпътували за чужбина, за да зарадват за Баба Марта семействата на българските емигранти.

Стела обаче е притеснена, че с годините посетителите на базара намаляват, което тази година е отчайващо. „Градът е обезлюдял. Клиенти има по обяд, но след 15,30 часа няма никой. Идват след работа, но за половин час. След това центърът отново опустява”, споделя тя.

Надява се, че ще успее да продаде мартениците, които е изработила. Тя очаква клиентите си на щанда си, който е пред третата къщичка пред бившия магазин „Валентин” /в посока от хотел „България” към хотел „Добруджа”/.

Стела вярва, че малката й красива дъщеричка не е обречена с поставената й тежка диагноза. Вижда положителните резултати, когато с детето работят активно специалисти.

С нея работят рехабилитатори. През зимните месеци, за да я опази от вируси, тази функция е поела самата Стела. Надява се тази година да успеят да направят операция на сухожлията по цялото тяло на детето. Надява се т.нар. фибротомия да може да се направи чрез безкръвна операция. Чрез нея ще могат да се отпуснат мускулите, които преди това са били скъсени и не са позволявали нормално движение на ставите, което се е получило в резултат на израстването на детето

Стела е уверена е, че детето има потенциал, че е борбена, но има нужда от голяма помощ. В мечтите си представя как малкото момиченце се обръща към нея с думата „Мамо“.  Вижда как когато изрича тази дума, Алекс я гледа толкова умно с красивите си сини очи, сякаш всеки момент ще я повтори.

c