Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

137 години от преименуването на Хаджиоглу Пазарджик на Добрич

На 27 февруари 1882 година в Държавен вестник излиза указът на княз Александър Батенберг, с който Хаджиоглу Пазарджик се преименува в Добрич, по молба на местните жители. Името на града е сменяно още два пъти – по време на румънската окупация в Базарджик и през социализма – в Толбухин.

„В първите години след Освобождението на България от турско робство будното и патриотично българско население на Хаджиоглу Пазарджик, което от довчерашен безправен роб става господар на собствените си съдбини, започва да урежда своите градски работи. Хората си дават много добре сметка, че старото турско наименование на града повече не може да остане. То е изживяло своето време. Това име е тъжен спомен от черните години на робството и следва да бъде заменено с българско име, с което градът да бъде записан в страниците на новата българска история, в историята на свободния български народ” - това пише в книгата си „Някогашният Добрич” Данаил Бекяров - адвокат, публицист и краевед, почетен гражданин на Добрич.

"Тъй като градът се развива бързо, още тогава по всичко личи, че в близките години той е стане най-големият град на Добруджа. Така възниква мисълта новото българско име на града да бъде Добрич, в чест и памет на гордия средновековен български владетел на областта Добротица, известен сред българския народ като Добротич", посочва още Бекяров.

Движението за заменянето на името на града добива народен характер и обхваща цялото негово българско население. Драгни Костадинов му е разказвал, че някои видни граждани застават начело на това движение. Организира се общоградско събрание на централния площад на града - "Шадравана", на което се взема решение да бъдат направени постъпки за заменяне на турското име на града с българското име Добрич.

Тогавашната общинска управа се заема да осъществи тази идея. Направени са постъпки пред Окръжния съвет във Варна, тъй като в административно отношение нашият град принадлежи към Варненския окръг. Варненският окръжен управител възприема това искане и представя пред Министерството на вътрешния ред мотивиран доклад за неговото удовлетворяване от княз Александър. От своя страна, доклад до Александър подава и министърът на вътрешните работи Г. Д. Начович.


В този доклад четем: "Господарю! Жителите на град Хаджи-Оглу-Пазарджик, Варненско окръжие, с прошение подадено на Варненский окръжен управител от 19 октомври 1881 год. просят да се промени турското наименование на градът им, като се замени с името "Добрич" в памет на някогашния български войвода, в името на когото е наречена Добруджа, и в югозападната част на която се намира този град..."

Княз Александър Батемберг удовлетворява искането и на 27 февруари 1882 година, в бр. 22 на "Държавен вестник" бива обнародван този доклад със съответен текст: "На първообразното със собствената ръка на Негово Височество написано: одобрено Александър".

Произходът на името Добрич се корени в името на средновековния феодален владетел на областта Добротица, известен с името Добротич. Така го нарича и Иречек. Формата "Добрич", възприета като наименование на града, е употребена за първи път в нашата историческа наука през 1869-1870 година от Марин Дринов, който говори за търговския договор от 1387 година, сключен между последния добруджански владетел Иванко и Генуезката република, казва, че княз Иванко е "син на Добрича", а нашата провинция по името на Добротица, Дринов нарича "Добруча".

С името Добрич е наричан Добротица и от турците, които по правилата на тяхната фонетика, не изговарят българските имена, окончаващи на "ица". Така се образува именна форма "Добрич".

„Едва през 1927 година проф. Мутафчиев доказа, че е правилно този наш владетел да бъде наричан Добротица. Името представлява умалителна форма на славянското име Доброта. Днес мнението му е възприето единодушно, добило е гражданственост. Така разногласията са преустановени.” , пише още Бекяров.

Името на града се е променяло още два пъти. По време на румънското владичество северните ни съседи го кръщават Базарджик. След подписването на Крайовския договор през 1940 година, градът отново си възвръща името Добрич. През октомври 1949 година получава ново име – Толбухин. Патронът -  маршал Фьодор Толбухин – главнокомандващ на Трети украински фронт при влизането на Съветската армия в България през Втората световна война, умира по това време и в негова чест градът е преименуван в края на октомври 1949 г. През 1990 година официално отново е върнато името Добрич.


c