Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Обявиха състава на журито за конкурса "Надежди, таланти, майстори"'19 в Добрич

Ясни са петте имена на членовете на журито за тазгодишното издание на Международния музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич. Кандидатите за призовите места в отделните конкурсни категории ще бъдат оценявани от проф. Виктор Чучков - вдъхновител на музикалния форум /председател на журито/, проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ - преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Новите имена през тази година ще са на д-р Столина Добрева / китара/, която е директор на НМУ „Л. Пипков“ в София, и доц. Дино Имери /пиано/ от Македония, съобщиха от община Добрич, която е организатор на културния форум.

Тазгодишното издание на конкурса предстои да се проведе в дните 9 - 13 септември.

Музикалното събитие представлява своеобразна творческа среща, на която млади надежди изявяват талантите си пред майстори. Ежегодният международен конкурс за изпълнители на класическа музика се провежда под патронажа на кмета на град Добрич.

Кратко представяне на членовете на журито, за тазгодишното издание на "Надежди, таланти, майстори":

Председател - проф. Виктор Чучков. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

Доц. Огнян Константинов  (виола) завършва  НМУ  “Любомир Пипков”, София  като  ученик на Борис Абаджиев по виола  и  Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа по виола на проф. Александър Нейнски  и по камерна музика на проф. Димо Димов  и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет “Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”,  в която понастоящем е доцент. Член е на камерния ансамбъл “Софийски Солисти”.  Като солист и кмерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали  „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale”  и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC “Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, “Concord Concerto” личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси,  световната премиера на “Blood Moon Rising” от Пол ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.

Проф. Гинка Гичкова (цигулка) - започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.

Д-р Столина Добрева (китара) е родена в Бургас. Завършва СМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Столина Добрева е лауреат на награди от редица национални и международни конкурси, между които „Млад музикант” – Чирпан, „Аполония” – Созопол, Хоф – ФРГ, Участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”, София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. Автор е на серия научни изследвания върху историята на китарата в България. От 2001 г. е главен редактор на списание “Китара“. През 2012 г. защитава докторски труд на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая,Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Реализира записи за БНР и БНТ.

Доц. Дино Имери (пиано) е един от най-възхваляваните и перспективни македонски пианисти. Роден е през 1990 г. Завършва Държавното музикално училище в Скопие „Илия Николовски – Луж“ в класа на проф. Людмила Романова, след което продължава обучението си във факултета по музикални изкуства в класа на проф. Борис Романов. Въпреки младата си възраст се представя с голям успех в европейски културни центрове, международни фестивали и свири със световноизвестни музиканти и оркестри. През 2010 г. подписва договор с Еuropean Piano Program, който му дава възможност да гастролира в няколко европейски музикални столици и да реализира редица музикални проекти. През 2013 г. пианистът получава най - високото признание за класически музикант в Македония – наградата “Virtuosi” в категорията „Млад музикант“ за изключителни успехи. През същата година издава своя първи компактдиск със записи на творби от Хайдн, Бетовен, Брамс и Лист, в сътрудничество с F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company. Сътрудничи успешно с редица инструменталисти и диригенти като Томас Херцог, Клеменс Шулдт, Филип Хескет, Диана Имери Илкоска, Саша Николовски, Борян Канев и др. Има записи за  MRTV, HRT 1 & HRT 3, TV ORF Austria, France 3 Channel, F.A.M.E.’s – Film. Няколко известни международни композитори са писали музика специално за младия пианист, посвещавайки му свои творби. Сред тях са френският композитор Колет Муре с роизведението си  “Logos”, хавайският композитор Джон Кароло с “Dino’s Dilemma”и македонският композитор Дамир Имери със своята „Сюита за пиано“. В момента е хоноруван преподавател, доцент по пиано в Държавния център по музика и балет в Скопие „Илия Николовски – Луж“. Преди няколко дни Дино Имери получи най- голямата награда „Маестро на годината“ 2018 в Македония.

В дългата вече 23-годишна история на конкурса „Надежди, таланти, майстори“, превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. През последните години сред тях присъстват имената на проф. Иван Димитров / цигулка / от Виена, проф. Божидар Ноев / пиано/ - ръководител катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев / цигулка/ преподавател в музикалната академия „Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов - гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно свързания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде / флейта / от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „Джузепе Тартини“ в Италия.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. те са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. При тази категория, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е.  лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.

Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите се състои церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът - изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.

Цялата информация за Конкурса и формуляр за участие са публикувани на интернет страницата на Община град Добрич - www.dobrich.bg

c