Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Дух на родолюбие и патриотизъм за 3 март в община Добричка

„България помни“ - това е надслова, който община Добричка е избрала за тържественото отбелязване на Националния празник на България - 3 март, информираха от административния пресцентър.

В навечерието на 3 март, Тошко Петков - кмет на община Добричка, се обръща към всички първокласници с поздравителен адрес:

„Мили деца, помнете, че Вие сте потомци на достойни българи. Бъдете и Вие горди българи, обичайте Отечеството си, пазете свободата му!“

За Националния празник на България, за всеки първокласник е осигурена книжката „Патриотичен буквар“.

Училищата, детските градини и читалища ще отбележат Трети март с общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси, изложби и рисунки на деца и ученици.

Традиционно, на 3 март Община Добричка и Кметство с. Паскалево организират поклонение на Братската могила край с. Паскалево. През тази година, то ще започне от 10.00 часа, като за събитието са поканени кметът на община Добричка – инж. Тошко Петков, председателят на Добрички общински съвет – инж. Пламен Станчев, народни представители, кметският екип, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници, както и жители и гости на община Добричка. Изпратена е покана до генералния консул на Руската федерация във Варна, по чиято инициатива наскоро бе ремонтиран паметника. Ученици от ОбУ „Добри Войников“, с. Победа ще изнесат рецитал и ще поднесат цветя на паметника. В тържеството ще се включат ученици от с. Паскалево и с. Овчарово, както и певческата група при НЧ „Димитър Минчев – 1896“, с. Паскалево.

Ето и част от останалата програма, която е подготвена в населените места в общината:

  • Учениците от ОУ "Васил Левски", с. Хитово ще се поклонят пред бюст-паметника на Васил Левски, ще бъде проведено тържество с подготвени презентации, рецитали, песни и стихове. Във фоайето на училището ще са поставени информационни табла и плакати, тематично посветени на празника. През целия ден в училището през междучасията ще звучат възрожденски и патриотични песни.
  • В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Ведрина,ще се проведе тържествен рецитал, след което ще се положат цветя на паметника "В памет на загинали през войните" в центъра на селото.
  • В ОУ“ Васил Левски“, с. Божурово, тържеството ще започне с презентация за Трети март. Децата ще се изявят със стихове и песни, посветени на борците за свобода и Родината.
  • Ще се проведат конкурси на тема: „Нашето знаме“ – за първокласниците; „Рисуваме герба на България“ – за ученици начален етап и „Рисувам свободна България“ – за ученици прогимназиален етап.
  • Ученици от 7 клас на ОУ "Климент Охридски" с. Смолница ще представят изработен от тях макет, който пресъздава боевете на Шипка. Целта им е да покажат подвига и героизма на българските опълченци, защитавали Шипченския проход. Тържеството ще продължи с презентация, изготвена от ученик от 7 клас, както и изпълнение на патриотични песни и стихове. Ученици от начален етап ще се представят с табло на тема “Руско-турската освободителна война”. В програмата е включено и поднасяне на цветя на паметника в училищния двор, който увековечава имената на всички жители от селото, отдали живота си за свободата на България през войните за национално обединение.
  • Учениците от СУ "Никола Вапцаров", с. Карапелит ще проведат конкурс за най-добър рецитатор на стихове за 3-ти март; конкурс за най-хубава рисунка на Паметника на свободата на връх Шипка; викторина в класовете от прогимназиален етап; презентация за националния празник и поетичен рецитал и песни.
  • ОУ "Стефан Караджа", с. Житница ще отбележи националния празник с литературно-музикална композиция "Да си спомним за 3-ти март 1878 г."
  • Презентация за Шипченската епопея ще гледат учениците от ОУ "Св. св.Кирил и Методий", с. Дончево. Програмата ще продължи със стихове, посветени на празника.

Снимка: tabakoff.eu

c