Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Във ФСГ "Васил Левски" готови на протести заради закриването на паралелка

32 учители от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” в Добрич подписаха петиция за запазване на план-приема от 4 паралелки през учебната 2019/2020г. и срещу решението на  РУО и Областната комисия по заетост – Добрич да бъде закрита паралелка „Митническа и данъчна администрация”.

Петицията е адресирана до министъра на образованието с копие до Парламентарната комисия по образование, до началника на РУО и кмета на Община Добрич.

От ФСГ заявяват, че никой от училището не е заявявал съгласие за закриване на паралелката и писмено е внесен приетият на Педагогически съвет план-прием за следващата учебна година, че ще е четири паралелки.

„Коментираните в медиите аргументи, изразени в позициите на отговорните за това решение институции, са дълбоко противоречиви и нелогични. Яснота относно това, по какъв начин е взето това решение и от кого няма. Не е ясно също какви мотиви стоят зад подобно решение, което е в противоречие с основните приоритети за развитие на професионалното образование и обучение.

„Нашата гимназия винаги е изпълнявала своя план прием още на първо класиране. Повечето от нашите ученици са приемани на първо желание в избраната икономическа специалност. През тази година завършват 5 професионални паралелки в 12 клас. Преди 4 години приемът ни беше намален от 5 на 4 паралелки, а сега отново намален от 4 на 3. Като една от най-успешните гимназии не само за област Добрич, но и за цялата страна, ние остро възразяваме срещу опита да се вземе това Решение за намаляне с една паралелка приемът в VIII клас във ФСГ „Васил Левски“. Силно загрижените за съдбата на нашата професионална гимназия, и като цяло за образованието в област Добрич, ние считаме това решение за грешно и напълно необосновано, особено в навечерието на честването на нашия 70-годишен юбилей. Успехите на възпитаниците на училището през годините са многобройни, както в сферата на образованието,така и в спортните постижения на национално ниво. В нашата гимназия имаме три действащи проекта по програмата Еразъм+ и сме подали три нови за следващата учебна година, като един от тях е в сектор „Професионално образование“.

Заявяваме, че не сме съгласни със съкращаването на приема в VIII клас с една паралелка специалност "Митническа и данъчна администрация"през предстоящата учебна 2019/2020 г. в една гимназия с успешни и реализирани ученици, доказала своя авторитет и традиции през своята 70-годишна история. Ние отказваме категорично да приемем Решението на РУО-Добрич и Областната комисия по заетост нашата гимназия да бъде задължена да намали своя прием на 3 паралелки. С това свое решение, ще бъде нарушено правото на избор на учениците и родителите за бъдещото им професионално развитие и реализация и ще се създаде предпоставка за умишлено поставяне в критична ситуация на нашата институция.

Заявяваме, че подобно решение е взето безотговорно и пагубно за образованието на област Добрич. Затова ние, общността ФСГ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – ДОБРИЧ, общност от учители,  настоящи и вече завършили ученици и родители, ще му се противопоставим с всички законни форми на протест”, се казва още в петицията.

От гимназията призовават гражданите да подкрепят петицията тук: https://www.peticiq.com/fsg?fbclid=IwAR2NYTGl0shMZVvEZE1lEo2_ddUkbDHOhf9_Mxxene1ZVm16Dnic2faKsuQ

c