Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Областният управител К. Кирилов обясни за продажбата на държавен имот в Кранево

Хронология и фактология на сделката за продажба на недвижим имот – частна държавна собственост в село Кранево, оповестиха от пресцентъра на областната администрация в Добрич. Оттам обясниха, че това се прави във връзка с "нарасналия обществен интерес и по повод изнесени в сутрешния блок на телевизия БТВ „Тази сутрин“ на 22.02.2019 г. от 07:38-07:49 ч. от лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки неверни твърдения за продажба на недвижим имот – частна държавна собственост в село Кранево”.

В разпространено днес писмо на лидера на "Воля" Веселин Марешки до министър-председателя Бойко Борисов той го призовава да „озапти вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов”, а във въпросното писмо се цитира и „продажбата на безценица на апетитен имот край морето от близък до него /Каракачанов/ областен управител на близък до него общински съветник от ВМРО”.

Според публикации в сайта „ОВарна” отпреди няколко дни, общинският съветник от ВМРО Балчик Ивелин Ройдев е закупил имот в Кранево, частна държавна собственост, на цена десет пъти по-ниска от пазарната.

„Като областен управител на област Добрич считам за необходимо да запозная обществеността с фактите и да коригирам умишлено изкривената информация“, заявява областният управител Красимир Кирилов.

Той посочва, че съгласно чл. 44 (2) от Закона за държавна собственост, продажбата на имоти – частна държавна собственост с данъчна оценка до 10 000 лева, се извършва от областния управител по местонахождението на имота при условията и по реда, определен в закона и Правилника за прилагане на Закона.

„Съгласно Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, като областен управител съм упражнил разписаните ми правомощия – продажба на имот държавна собственост”, посочва Кирилов.

„Водейки се от Закона и Правилника за прилагането му, към момента на обявяване на имота за продажба е извадена от Агенцията по кадастър скица на имота и бе направена актуална данъчна оценка. След нейното завишаване с 10 на сто бе публикувана обява за продажба с начална тръжна цена на сайта на Областна администрация Добрич - http://www.dobrich.government.bg/newslist.php?sid=2, като конкретно обявата е на следния е-адрес: http://www.dobrich.government.bg/news.php?id=3199. Обявлението за търга бе отпечатано в два национални ежедневника, каквото е изискването на чл. 44 (1). Обявлението за търга бе публикувано в броевете на вестниците „Труд“ и „Монитор“ от 16 ноември 2018 г. Обявата за търга бе публикувана на 19 ноември 2018 г. и в броевете на двата регионални всекидневника – „Добруджанска трибуна“ и „Нова добруджанска трибуна“.

„Според изискванията на нормативната уредба оферти се подаваха в рамките на месец. Две бяха подадените оферти за имота, обект на търга. По надлежния ред със заповед бе назначена комисия, която след отваряне на офертите определя печеливш – това е участникът, предложил по-висока цена.

 Участниците се уведомяват за крайния резултат, след което се изчаква законно установения срок от 14 дни – за обжалване на резултата от търга, и заповедта се публикува на интернет страницата на администрацията - http://www.dobrich.government.bg/news.php?id=3236, както и се изнася на информационното табло в сградата.

Що се отнася до твърденията, че въпросният терен е „на първа линия“, това всеки жител на област Добрич може да провери. В приложената скица на имота е видно, че се касае за терен в началото на курортното село в непосредствена близост до бензиностанция на входа на с. Кранево”, се посочва още в прессъобщението.

c