Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Филмът за отец Георги от с. Жегларци спечели награда в Русия

Филмът за отец Георги от с. Жегларци спечели още една награда в Русия на кинофестивала в Обнинск. "Пътят на воина" получи специалната награда на губернатора на Калужска област.

На фестивал в Русия показват филма за отец Георги от Жегларци

В Русия, където има цяла православна киноиндустрия с годишно производство на стотици филми и с големи традиции в киното, съчетани с невероятен перфекционизъм и с огромни бюджети, нашият нискобюджетен филм печели за втори път престижна награда.

В края на миналата година филмът се представи на специална прожекция в Москва в рамките на кинофестивала “Лучезарний ангел” под патронажа на Руската православна църква и на Светлана Медведева. Залата на прожекцията е била препълнена, а хората са реагирали много емоционално. Някои дори споделили, че след този филм вече са българи.

Филмът участва в друг кинофестивал в Краснодар – “Вечевой колокол”.

Филм за отец Георги от село Жегларци направиха двама автори – сценаристът Георги Тодоров и режисьорът Христо Димитров – Хиндо. Сценаристът, който е филолог и богослов, разказа за “Дарик”, че филмът се състои от интервюта, правени в последната година от живота на свещеника. Идеята дошла от една негова проповед, документирана малко преди кончината му. Отец Георги почина през февруари 2015 г. на 92 години, като преди това е предсказал смъртта си. За него има и издадена книга – от игумения Валентина Друмева от Калоферския манастир, която също съдържа проповеди, детайли от живота му, както и истории на неговите духовни чеда, потърсили помощ, съвет и молитва.

В Добрич ще гостува Георги Тодоров – сценарист на филма за отец Георги от с. Жегларци

Тодоров определя свещеника от Жегларци като духовник от много висок ранг. Голямото му постижение, според него, е отстояването на храма и службите в селото по време на социализма, като този подвиг е извършен с много вяра и любов, подчерта сценаристът. През 1962 г. с брат си Атанас отец Георги дарява бащината си къща за молитвен дом. След демократичните промени заедно с усилията на цялото село преустройват в църква една от пристройките на старата училищна сграда в Жегларци, където служи. Според Тодоров отец Георги е отгледал и възпитал за църквата двадесет свещеници, като десет са от рода му – неговите трима синове и седем от племенниците му.
Според сценариста Георги Тодоров съдържанието изисква задълбочено гледане и вникване в нюансите на мисълта на проповедника, което не може да се случи в домашна атмосфера. Тодоров определя свещеника от Жегларци като духовник от много висок ранг. Голямото му постижение, според него, е отстояването на храма и службите в селото по време на социализма, като този подвиг е извършен с много вяра и любов. През годините на режима, отец Георги е имал редица сблъсъци с властта – бил е заплашван с убийство три пъти, със затваряне в лагер, имало е заплаха насочена към шестте му деца. Той се е уповавал на вярата и не е отстъпил от своето призвание.

Показват филма „Пътят на война”, посветен на отец Георги от Жегларци

През 1962 г. с брат си Атанас отец Георги дарява бащината си къща за молитвен дом. След демократичните промени заедно с усилията на цялото село преустройват в църква една от пристройките на старата училищна сграда в Жегларци, където служи. Отец Георги е физически и духовен баща, чичо и дядо на около двайсетина свещеници на Българската православна църква из всички епархии, включително и в Страсбург. Тримата синове на отец Георги – отец Стоян, отец Иван и отец Марин също са свещеници, както и седем от племениците му, а също и трима негови братя – отец Георги служи в София, отец Марин – в Плевен и отец Недялко – във Ветрино. Иконом Стоян Иванов, който дълги години бе архиерейски наместник в Добрич, също е сродник на отец Георги Пейчев.

c