Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ясни са имената на замесените в скандала с фалшивите ТЕЛК решения във Варна

Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на лекарите, издавали фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Делото ще се разгледа в 15:00 часа от 15-ти състав на Специализирания наказателен съд, съобщиха от обвинението.

Прокуратурата иска постоянното задържане на: Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова, както и на братята Райян Шахуд и Уафик Шахуд, които са със сирийски произход, но с българско гражданство.

Засега няма яснота дали някой от задържаните българи медици има връзка с Добрич и Генерал Тошево, както първоначално беше посочено. Про Нюз Добрич отправи запитване за това до Специализираната прокуратура.

Невроложка от Добрич – в основата на престъпления с ТЕЛК във Варна

Известно е, че те са практикували във Варна и са били членове на ТЕЛК към МБАЛ "Св. Анна" и МБАЛ "Света Марина" във Варна, а Петко Ников е председател на една от тях.

Обвинението срещу шестимата е, че от 2008 г. до настоящия момент, са ръководили и участвали в организирана престъпна група за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК.

Медик от Ген. Тошево също замесен в ТЕЛК-скандала

Лекарите издавали решения за инвалидни пенсии срещу заплащане в размер между 1500 и 2000 лева. Близо 1,7 милиона лева бяха открити при обиски в домовете на обвиняемите.

Според изнесената на брифинг в София вчера информация, между 600 и 2000 лева е била тарифата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения. Това обявиха днес от спецпрокуратурата и министерство на вътрешните работи. 44 са досъдебните производства, образувани само от началото на годината. Последното е от вчера - срещу медици от Варна.
Организираната престъпна група, разбита от ГДБОП във Варна, била от 6 души. От тях петима са лекари, сред които са травматолог, рентгенолог и кардиолог, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.  Медиците са от 4 различни болници, но са били членове на двете ТЕЛК комисии във Варна, които административно се помещават в УМБАЛ "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна".
Шестият задържан не е лекар, но е брат на един от медиците. Двамата са сирийски граждани, които от години живеят със семействата си във Варна. Те били и посредниците, които набирали хора, които да получат експерни решения от ТЕЛК комисии, обясни Гешев.
В две касети на двама от задържаните лекари във Варна са намерени 1 680 000 лв.

"Много поздрави от еди кой си или от Р., с инициали". Това е сигналът, който означава да се действа за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

За 4 месеца разследване са устновени над 200 души, които са придобили фалшиви ТЕЛК-ове, както и лекари, които обясняват на "пациентите си" как да застана на рентгена, за да се види, че имат гръбначно изкривяване, уточнява news.bg.

Диагнозите са били давани по желание на фиктивни пациенти. Имало случаи, в които хора са имали ТЕЛК решения, но с ниска степен на инвалидност. Тогава те са търсили посредничеството на тази група за увеличаване на процента инвалидност.

По случая са разпитани 31 свидетели, които са получили такива решения. 15 от тях са разпитани пред съдия от Спецсъда. На 17 и на 18 февруари са направени 45 претърсвания и обиски. 

В периода от 2017-2018 г. са образувани общо 46 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове, а от началото на 2019 г. до настоящия момент са образувани 44 досъдебни производства, припомнят от прокуратурата.

Контролните органи изяснили механизма, при който общопрактикуващите лекари издават документи с невярно съдържание. В тях се описват несъществуващи заболявания, които се регистират в НОИ, като по този начин се отпускат инвалидните пенсии, стана ясно от думите на Гешев.

"Това е само началото за предприетите от нас действия. Не става въпрос за някаква временна акция, а за сериозна организирана на територията на цялата страна дейност на МВР, под ръководството на прокуратурата", посочи Гешев.

По думите му не става въпрос за недофинансиране на този социален проблем - пари има, но голяма част от тях отиват в хора, които не се нуждаят от тях и нямат степен на инвалидност. Ефектът от тези лоши практики са в няколко насоки - парите не стигат до хората, които са инвалиди, парите стимуралит определени части от населението да не работят и НОИ не разполага с реални инструменти за контрол над даване на определени медицински удостоверения.

"Хващаме проблема с ТЕЛК-овете, когато се е развил и когато е осъществено престъплението. Не разполагаме с такива средства за профилактика за недопускане на такова нещо", подчерта Гешев.

c