Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

От есента закриват паралелки в Езикова гимназия и ФСГ в Добрич

План-приемът за новата учебна година 2019/2020 година ще бъде разгледан на заседание на Областната комисия по заетост, съобщиха от областната администрация в Добрич.

Предвижда се да бъдат закрити паралелки в четири училища в града. Едното от тях е Езикова гимназия "Гео Милев", която от новата учебна година да има една немска паралелка по-малко, съобщиха за Про Нюз Добрич от Регионалното управление по образование. Първоначално от гимназията предложили "да падне" паралелка с втори език испански, но последното виждане било да няма немска паралелка с руски език.

Във Финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" е предложено да отпадне паралелка "Данъчна и митническа администрация". СУ "П. Р. Славейков" пък няма да има прием по предложената нова професионална паралелка "Екскурзовод". План-приемът предвижда и една паралелка по-малко в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост.

Ръководството има идея в ЕГ "Гео Милев" да бъде разкрита професионална паралелка "Екскурзовод", но това тепърва ще се преценява, обясниха от РУО.

Традиционно, причината за съкращаване на паралелки в план-приема е намалението на деца в училищата.

Окончателното решение ще бъде взето от Министерството на образованието.

c