Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Втори мандат Красимира Иванова ще е начело на Административния съд в Добрич

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи председатели на административните съдилища в Благоевград и Добрич, съобщи Правен свят.

Колегията гласува единодушно доверие на  Красимира Иванова, която към момента е и.ф. административен ръководител на съда в Добрич, да поеме поста. Тя също вече веднъж е била титулярен ръководител на съда.

"През първия си мандат създадох традиция за проучване на всички образувани тълкувателните дела, с цел намаляване на противоречивата практика", заяви съдия Иванова пред кадровиците. Тя подчерта, че за нея би било "огромна чест и гордост" да заеме поста за втори мандат и се надява Колегията да й гласува доверие.

Сред основните цели на съдия Иванова, заложени в концепцията й, са продължаване на дейностите по организиране на електронното правосъдие, защитата на независимостта на съда и съдиите при необходимост, организиране на семинари, обучения и дни на отворени врати и запазване на материалната база в отличната форма, в която се намира. "Липсва ни ден за брифинг, в който да се отбелязва регулярно работата на съда", заяви кандидатът и подчерта, че, ако й бъде гласувано доверие ще продължи да работи при 100% натовареност. "В предишния си мандат се убедих, че ролята на председател е много тежка. Трябва да се постигне необходимият баланс за да постигнем качествено правораздаване, за да покажем, че сме в служба на обществото", завърши изложението си съдия Иванова.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пръв взе думата за въпроси и попита относно увеличението на данъчните дела в Административен съд – Добрич, във връзка с промените в АПК както и как оценява настоящата ситема за измерване на натовареността на съдиите, тъй като именно съдия Иванова е била сред съдиите, които са оспорили Система за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) във върховния съд, след въвеждането й. "Единственият проблем, който отчитам при СИНС, е, че не можем да разберем защо в отделните дни резултатът на натовареността е различен, макар, че няма постъпване на нови дела. Системата си отчита предмета на делото, неговото приключване, прекратяване и по този начин се отразяват коефициентите за натовареност. Да, аз и колеги обжалвахме системата, но бяха предприети действия, след които бяха нанесени корекции по отношение на коефициентите. С времето коефициентите бяха коригирани, подадохме становища във връзка с всяко едно коригиране, поради което към настоящия момент не смятам, че коефициентите са незаконосъобразни", отговори съдия Иванова. Тя допълни и, че данъчните дела от октомври до момента са общо 30 на брой и уточни, че в района предстои да бъде организиран семинар относно данъчните дела, в който Административен съд-Добрич ще вземе участие.

След изслушването на съдия Иванова, Георги Чолаков заяви категоричната си подкрепа за кандидатурата й. Цветинка Пашкунова сподели това мнение и заяви, че е впечатлена от професионализма и качествата й. "Ще подкрепя убедено колегата", заяви Пашкунова. Така с 13 гласа "за" тя беше назначена на поста.

c