Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вихри се нова схема при телефонните измами за пари

За нов вид схема при финансовите телефонни измами, алармираха от пресцентъра на МВР.

Т.н. "ало" измамници надграждат, представяйки се напоследък пред потенциалните си телефонни жертви, като финансови сътрудници - банкови или извънбанкови.

Преди броени дни, 29-годишна жена от Нови пазар била въведена в заблуда след обаждане по мобилен телефон. Мъж, който се представил за финансов сътрудник към банкова институция, предложил на вниманието ѝ няколко услуги, между които съдействие за рефинансиране на банкови кредити или съдействие за теглене на заеми от банкови институции. Непознатият попитал жената дали има парични затруднения и след като получил положителен отговор обяснил, че ще съдейства. Последвали няколко допълнителни обаждания, в които той поетапно разбрал в коя банка има кредит и какъв е размерът на задълженията на младата жена. След като му дала ЕГН-то си, мъжът обяснил, че е проучил кредитното ѝ досие и че ще съдейства да се рефинансира на кредита, като за целта е необходимо да изтегли по-голяма сума. Трябвало да заплати само 280 лева за услугата, които да преведе на името на една от служителките. След като изпълнила уговореното, 29-годишната жена получила ново обаждане, в което ѝ било казано, че е необходимо да преведе още 900 лева - парите щели да останат замразени по нейната сметка като гарант и ако има закъснение по обслужване на кредита, вноската ще бъде погасявана с тях. Така жертвата превела на името на същата „служителка“ и тези пари. След като не получила документите за одобрение на рефинансирането, които очаквала, 29-годишната жена заподозряла, че е жертва на измама и подала сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията напомнят за пореден път:

  • При приемане на обаждане от непознат, следва да се внимава и да се подхожда изключително предпазливо.
  • В никакъв случай не предоставяйте лични данни и информация с какви пари разполагате, къде живеете и имате ли спестявания. Измамниците са ловки и използват всяка казана неволно дума по време на разговор - в своя полза.
  • Искат ли ви пари по телефона - бъдете сигурни, че става въпрос за измамна схема.
  • Ако получите обаждане от непознат, който иска пари от вас по различен повод прекъснете връзката, свържете се с ваш близък и го информирайте. Ако не успеете, позвънете на телефон 112 или на дежурните телефони в полицейските управления.
c