Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От 7 месеца миньорите от „Оброчище“ не са получавали заплати

Омбудсманът Мая Манолова проведе днес среща в Община Добрич с миньорите от мангановата мина „Оброчище“. Те написаха колективна жалба до омбудсмана, в която търсят съдействие за предприемане на спешни действия от страна на държавата за прекратяване концесията на мината и изплащане на заплатите им.

 „Това е поредна среща с миньорите. Наясно съм с условията на труд и със ситуацията в мангановата мина. От няколко години следя ситуацията, но за съжаление нещата стават все по-лоши и по-лоши. Хората не са получавали заплати вече 7 месеца, част от тях са съкратени, друга все още се водят на работа. Реално мината не работи, а обещаните действия за продължаването на експлоатацията на практика не се случват“, очерта ситуацията омбудсманът.

Манолова информира, че работниците са поискали от нея да настоява да бъдат предприети действия за процедура по несъстоятелност, която да им даде възможност да си получат заплатите от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия, както и да сигнализира Министерството на енергетиката за неспазването на концесионния договор.

„Инспекцията по труда, и по мои сигнали, и по сигнали на работници, вече е започнала процедура на 18 януари т.г. Ще следим развитието на делото и в момента, в който Добричкият съд постанови решение за започване на производство по несъстоятелност, хората ще могат да подадат искания в НОИ за получаване на обезщетение в размер на 6 заплати, както и на други  обезщетения“, уведоми общественият посредник и допълни, че ще напише препоръка и лично ще разговаря в Министерството на енергетиката за прекратяване на концесията на „Евроманган“ ЕАД за мина „Оброчище“.

„Мисля, че толерансът, който и работниците, и държавата дадоха на ръководството на мангановата мина не е оценен и на практика нищо не се случва. В крайна сметка решението ще се вземе от Министерството на енергетиката, но когато договорът не се спазва, когато не се изпълняват социални ангажименти, не се плаща на работниците, е ясно, че трябва да бъдат предприети мерки.  Мангановата мина е една сред 4-те най-големи в света и сигурно ще се намерят концесионери, които наистина да искат да разработват тези природни богатства и да бъдат коректни със своите работници“, заключи Манолова.

c