Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Оранжерията на „Чудната градина” в Добрич – с първа продукция за годината

Най-голямото у нас социалното предприятие „Чудната градина” от днес вече предлага първата за 2019 година продукция. Лук, произведен в оранжерията, изградена и официално открита в края на миналата година.

„Никакви препарати и химикали, никакви пестициди, хербициди, хормони и за каквото се сетите още не сме използвали. Само вода и енергията от луковицата”, споделят от социалното предприятие.

Продукцията му може да се намери в магазина "Дон Домат", разположен в ганга срещу Пощенска банка на центъра.
„Благодарим предварително на всички, които ще подкрепят социалното ни предприятие, купувайки си от нашия натурален лук, пълен с естествени витамини. Не с витамини, получени от нефт”, споделят от „Чудната градина”.

Проектът за социалното предприятие стартира преди почти две години. През май миналата година то получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

„Чудната градина” отгледа и успя да продаде 8 000 стръка цветя, включително и в чужбина.

За тази година там отглеждат чесън и лук. В оранжерията с площ от 200 кв. м зимуват два вида теменужки, ружа, синчец, магданоз, босилек. Всички тези растения се отглеждат от хора в неравностойно положение – с интелектуални и физически затруднения.

Неотдавна „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Заявките са за общо 22 души, които ще имат работа в продължение на 30 месеца. 18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, който никой не е пожелал да наеме.

c