Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Кога е годишнината от гибелта на Левски?

В област Добрич тази година проявите за отбелязване на годишнината от обесването на Васил Левски се състояха в два поредни дни. Вчера бяха общоградските тържества в Добрич и Каварна, а днес 146-ата годишнина от кончината на Апостола бе отбелязана в Балчик, Генерал Тошево и Шабла.

Защо годишнината се отбелязва на две дати? Коя е вярната?

Макар няколко поколения българи да помнят датата 19 февруари още от първите си дни на ученическата скамейка, тази дата е исторически неточна, отбелязват историците.

Те обясняват, че честването на 19 февруари е в резултат на грешка, повтаряна през годините. Според специалистите обаче, към историята, както към всяка друга наука, трябва да се подхожда с уважение и да не се позволява само заради навика да се подменят дати.

Полковникът от резерва Марко Златев и бивш преподавател по военна история обясни на пресконференция още през 2017 г., че през 1945 година по инициатива на тогавашния началник на Националното военно училище е издадена заповед патрон да бъде Васил Левски и това е станало на 18 февруари, защото това е датата на смъртта на Апостола. До 1950 година това е била официалната дата, която е била и празник на висшето училище. Тогава няколко години подред 18 февруари е бил официален празник и почивен ден на военното училище.

Марко Златев припомня, че малко след 1950 г. във вестник "Работническо дело" виден български историк публикува статия, в която пишело "На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” Статията излязла на 19 февруари, понеделник, тъй като 18-ти се паднал в неделя. "И си остава така и оттам вече тръгва 19-ти", казва преподавателят.

Преди години с мисията кончината на Апостола да се чества на правилната дата - 18 февруари по нов стил (6 февруари по стар стил) се заема Общинският комитет "Васил Левски"- В. Търново. Още през 2009 г. общото събрание на комитета взема решение в старата столица, честванията да бъдат изместени от 19-и на 18-и февруари. Постепенно различни авторски колективи записват именно тази дата в учебниците по история. Към момента в повечето от тях пише, че Дяконът Левски е обесен на 18 февруари.

18 февруари е истинската дата, на която е обесен Апостолът на свободата. Много градове у нас поправиха историческата грешка на незнайния чиновник, който не преброил правилно дните при преминаването към Григорианския календар. Това каза историкът Станка Димитрова, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ - в сутрешния блок на тв „Черно море“, с водещ Иван Барбов. „Преди много години, когато у нас се въвежда Григорианския календар (1916 г.), изчисляването на датите става с прибавянето на 13 дни, (но за дати след 1900 г.). Събитията преди това обаче трябва да бъдат осъвременени с прибавянето на 12 дни. Когато се изготвя един от първите календари след 1916 г. някой е решил, че 19 февруари замества старата дата 6 февруари. И така години наред по силата на инерция честваме гибелта на Левски един ден по-късно, на 19. В някои от градовете в България вече коригираха тази дата и я отбелязват на 18 – в Карлово, Велико Търново, Ловеч, както и градове в Южна България“, отбеляза историкът.

c