Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Графична изложба за Левски е подредена в "Двореца"

В галерия “Тихото гнездо” в "Двореца" в Балчик бе открита графична изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден…”, посветена на живото и делото на Апостола на свободата.
В нея са включени творби на трима известни български художници – Александър Поплилов, карловския художник Дечко Тодоров и Ангел Ангелов – работил в различни области на изкуството. Всички творби са от фонда на Национален музей “Васил Левски” – Карлово и са едни от най - интересните от колекцията на музея.

Дечко Тодоров посвещава много голяма част от творческия си път на темата за Апостола – рисува Левски, неговата майка, родната му къща, ханчето на Къкрина, пресъздава в художествено изображение единствения автобиографичен опит на Васил Левски и нарича своята картина “Незавършено стихотворение”. Първият стих от него е и мотото на нашата изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден”. Александър Поплилов и Ангел Ангелов създават сюжетни картини, свързани с революционната дейност на Апостола. И двамата използват отделни стихове от одата на Иван Вазов “Левски” за теми на своите графики – “Тая вечер млад е, довечера стар”, “Селяните прости светец го зовяха”, “В бъдещето тъмно той гледаше ясно”. В произведенията им присъства и Карлово, Розовата долина, учителя на Апостола Георги Стойков Раковски.
Изложбата ще остане в Двореца – Балчик до 13 април.

c