Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Уникалната ледена пързалка в Кранево вече предлага и Баварски кърлинг

Демонстративен мач по класически кърлинг с представителите на Българска Кърлинг Федерация - Bulgarian Curling Federation се състоя днес на Ледена пързалка "Black Sea Ice Arena" – Кранево. Тя е една от трите ледени пързалки в света, изградени на брега на морето след Сочи и Дубай.

Показани бяха разликите между двата вида - класически кърлинг (който е олимпийска дисциплина) и баварски кърлинг (айс щок), който се играе от малки и големи в много страни по света, а от януари и на "Black Sea Ice Arena" в Кранево.

Ледената пързалка "BLACK SEA ICE ARENA" - е голям модерен спортен и тренировъчен комплекс с обща площ от 3300 кв.м.,покритието на   пързалката е  с естествен лед 60x30 м, както и трибуна за зрители за 400 места.

Ледената пързалка е предназначена както за пързаляне на кънки, така и за обучение и спортни състезания по хокей, фигурно пързаляне, кърлинг. Ледената пързалка работи целогодишно.

Автоматичното управление на температурата на леда, неговата твърдост и модерно оборудване за заливане на леда, позволяват да се създаде този вид лед, който е необходим за тези видове спортове.

Кранево привлича спортисти от цял свят с уникална ледена пързалка

Ледената арена е оборудвана с професионална осветителна техника със специални ефекти, с всички необходими съоръжения за игра на хокей на лед, спортно табло, също така и със система на звуково зониране. Това позволява на арената да се провеждат не само тренировки и състезания на спортисти и отбори, но и популярни ледени шоута, дискотеки и изпълнения на музикални групи. Там се провеждат и майсторски класове на известни фигуристи – световни и олимпийски шампиони по фигурно пързаляне. Неотдавна   клубът по хокей на лед “Динамо-Москва” проведе своя тренировъчен лагер за деца, юноши и младежи от 10 до 16 години.

Спортният клуб „Black Sea Ice Arena“ вече е лицензиран и в началото на февруари участва в първото си състезание – втори кръг от Държавно първенство по фигурно пързаляне за наградите на БФК, от което се завърна с един златен и един бронзов медал – на Виктория Овчинникова и Лора Русева. Техен треньор е Вячеслав Казаков, който е роден в Одеса и се занимава с фигурно пързаляне от 4 годишна възраст. Активен състезател  от 1980 до 1993 година. Участва в Републикански и Международни турнири. Майстор на спорта по фигурно пързаляне. Завършил Национална спортна академия със специалност Фигурно пързаляне, треньорски факултет.

От началото на тази година в Кранево започна и начално обучение по хокей. Засега с основните упражнения. Впоследствие,  ще бъде поканен треньор по хокей от Варна, който ще им предаде спецификата на хокея – техника, тактика на играта, сподели Казаков.

След фигурно пързаляне и хокей, за първи път на пързалката в Кранево се упражнява и Баварски кърлинг - Ice stock, който е за забавление. Осигуряваме пълен набор от спортни пособия необходими за тази игра, която носи положителен заряд и емоция.

За демонстративния мач по олимпийски кърлинг днес в Кранево бяха представители на  Българска кърлинг федерация.

Нейният вицепрезидент Божидар Момерин обясни пред журналисти, че това е втората федерация, която се създава в България. Учредена е през 2013 г. и е призната от спортното министерство, БОК, Световната кърлинг федерация и Световния олимпийски комитет. „Оттогава насам се опитваме да развиваме спорта. Най-големият проблем пред кърлинга е липсата на собствено съоръжение, предназначено само за кърлинг”, сподели той. Ледът за кърлинг не може да бъде същият, който се използва за каране на кънки, хокей, защото кънките нарушават повърхността. За кърлинга той трябва да е абсолютно равен, гладък, при определени температури – минус 2 до минус 1 градуса. Светлината трябва да е премерена, за да не се загряват камъните, които разтопяват леда. Най-интересната част от екипировката са обувките – едната се плъзга, а другата – не. Четките, с които се търка, са сертифицирани от Световната федерация. Камъните тежат 19,960 кг. Лицензират се само от световната федерация. Изработват се от два вида гранит, който се намира на едно единствено място в Шотландия, която е родината на този спорт, обясни Момерин.

Той сподели, че федерацията не среща подкрепата на държавата. След увеличение на изисквания минимален брой на лицензираните клубове, тази година федерацията не получава никакво финансиране от държавата. Въпреки това, тя всяка година участва в европейско първенство, турнири, организира лагери. През последните две години българският отбор е играл на полуфинал в група „С” на европейското първенство. Тази година ще участва в Европейското първенство в Брашов през април.

Уникалното на спорта е, че може да се играе от 6 до 96-годишна възраст. Най-популярен кърлингът  е в Канада, където преди няколко години е имало 1,6 милиона регистрирани състезатели. Там кърлингът е задължителна дисциплина в университетите. В САЩ също е много разпространен.

„У нас има много желаещи, които искат да се занимават с този спорт. В него няма стероиди, няма химия. Той развива двигателната култура и спортсменството”, посочи още Момерин.

c