Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Концерт с кауза на младшите посланици на ЕП от СУ "Св. Кл. Охридски"

Своето послание „С любов към родното и Европа” отправиха с благотворителен концерт младшите посланици на Европейския парламент от СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич. В залата на Общинския младежки център възпитанците на училището по изкуствата представиха своите таланти – те пяха, свириха и танцуваха. И заявиха: „Не оставяйте други да избират, вместо вас!”

Тази година СУ „Св. Климент Охридски” е единственото в област Добрич със статут училище-посланик  на Европейския парламент. Младшите посланици заявиха чрез концерта своето желание да бъдат част от случващото се около нас. И отправиха своето послание чрез своя фолклорен концерт с кауза. Те бяха подкрепени от старшите посланиците Корнелия Вълкова, Геновева Тодорова и Гергана Димитрова.

„Организирали сме и ще организираме благотворителни концерти и базари, участвали сме в дебати. Създадохме първия ученически съвет на територията на град Добрич и обсъждаме проблемите на нас  - тийнейджърите. Имаме за цел да разнообразим културния живот на младото поколение”, заявиха младшите посланици от СУ „Св. Климент Охридски”.

Много от тях се изявиха на сцената тази вечер - камерна формация „Соул войсес” с диригент Габриела Павлова и хормайстор Галина Гешева, трио с ръководител Милена Пеева, Симона Йорданова, дуо Маргарита Атанасова /флейта/ и Мартин Кръстев /пиано/, ансамбъл „Сборенка”.

Концертът имаше своята благотворителна кауза – той успя да събере сумата от 400 лв, която децата обявиха, че са решили да дарят за лечението на Христо Кунчев от Добрич.

В края на благотворителното арт-събитие, водещите обявиха и дарение от 200 лв - сума, заделена от събраните средства от благотворителен коледен базар, предоставяйки я за лечението на 13-годишната Александра Маркова от Добрич, която е с диагноза „Детска церебрална парализа”. За да приеме средствата, на сцената се качи Стела Илиева - майката на Алекс.

„Благодаря на всички деца, но и на всички родители и на цялото училищно ръководство, които ги обучавате и ги учите на благотворителност, поклон”, каза майката на Алекс Стела Илиева. Дарителски жест от 100 лева, направи и председателят на фондация „Духовност” Юлияна Гианти.

Народният представител Даниела Димитрова, която бе гост на концерта, поздрави младите хора за благородната инициатива и ги призова да съхранят в сърцата си, в душите и делата си християнските, българските ценности. И напомни, че, който не знае своята история, не я помни, няма бъдеще. Тя сподели, че е впечатлена от посланието на младите хора, че желаят да бъдат част от случващото се около нас. „Поздравявам Ви за ентусиазма и желанието. Човек трябва да се труди, да се докосне до всичко, което го заобикаля!”, сподели депутатът. Тя покани всички участници в концерта да посетят българския парламент. И пожела „Съхранете във всичко тази малка, но много голяма по съдържание дума „любов”.

c