Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С много вино и кръшни хора Генерал Тошево отпразнува Трифон Зарезан

В Генерал Тошево и в много села от цялата община днес тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан. По традиция, в общинския център празникът започна рано сутринта пред НЧ „Светлина – 1941“ с кръшни хора и песни за виното и любовта. Малко по малко въпреки студеното време все повече хора се събираха пред културната институция, за да тръгнат след това към къщата на избран стопанин – и тази година любезен домакин на събитието беше Желязко Симеонов, познат на всички като бай Жельо. Там кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите за здраве и берекет през настоящата година. 
По време на празненството бяха наградени победителите от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2018 г. 
В поетичната надпревара участие взеха 12 произведения от автори от цялата страна. Първо място беше присъдено на стихотворението „До капка“ на Христина Борисова от град Севлиево. 
Далеч по-голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината 2019. В надпреварата се включиха повече от 20 участника, предоставили за селекция общо 37 вида вина. Самият конкурс протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе. 
Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Димитър Недев. В останалите две – „Червено вино“ и „Розе“ победителят беше един и същ – Тодор Илиев. За Винар на реколта 2018 година единодушно беше избран Иван Костов. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири. 
Въпреки студеното време настроението беше приповдигнато, като за това се погрижиха жените от Клуб на пенсионера „Кураж“ – град Генерал Тошево под съпровода на Йордан Дяков (акордеон) и Дони Колев (гайда). 
Денят на лозаря – Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Смята се, че след зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият пролетен празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата. Според българския обичай в празничния ден селските стопани отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на 3 места, я поливат с донесеното вино, избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци.

c