Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Коронясаха новият Цар на виното 2019 в Шабла

За седма поредна година, по повод празника на лозаря - Трифон Зарезан, в град Шабла се избира цар на виното от конкурса за най-добро домашно вино - реколта 2018 година, съобщиха от общинската администрация.

За тазгодишен Цар на виното е избран Георги Георгиев от Шабла.

"Рано сутринта на площада пред читалището, фолклорна група „Добруджанка“ с ръководител Жана Рачева пресъздаде изпращането на нивата за зарязване, със стария цар, Димитър Донев, с песен  и посрещането на групата мъже от нивата с пита, вино и хоро, с пожелание виното да прелива през прага", разказаха домакините от градското читалище.

Символичното зарязване на лозата, е било извършено от миналогодишния Цар на виното, отправил благословия за здраве и берекет, с пожеланието - „Гроздето да няма обиране, виното да няма изпиване!“

Шабленският свещеник отец Павел Максимов е осветил и благословил лозовите насаждения.

По време на празника, с музикални изпълнения са се включили Росица Кръстева - солист на фолклорна група „Добруджанка“ и детски танцов състав „Бърборино“ към НЧ „Зора 1894“ Шабла, с ръководител Гергана Дафова.

Специално за празничното събитие са пристигнали представители на Съюза на резервистите от град Мангалия, Румъния с председател Константин Жива, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Шабла.

В тазгодишното издание на конкурса за най-добро домашно вино - реколта 2018 година, са се включили 26 участника. Получиха се 24 проби червено вино, 15 - бяло вино и 3 проби розе.

В категорията "Мезе" са се състезавали шестима участника.

  • На първото място е била класирана Галина Димитрова от кравеферма „Овчарови“ - Шабла. В село Езерец, при Атанаска Букорова, отиде втората награда. На трето място бе наградено мезето на Елка Христова от Шабла. Журито присъди и една поощрителна награда на Димитра Славова.

Победители в конкурса за "Домашно вино – Шабла 2019" :

  • КАТЕГОРИЯ  РОЗЕ - първо място взе Филип Филев от град Каварна, второ място –Димитричка Иванова – гр. Шабла и трето място за Атанас Караянев от село Българево.
  • КАТЕГОРИЯ БЕЛИ ВИНА – първо място Димитър Славов от Шабла, второ за Георги Георгиев от града ни и трето място за Николай Гавраилов от Шабла.
  • КАТЕГОРИЯ ЧЕРВЕНИ ВИНА – Георги Георгиев– гр. Шабла – Цар на виното, Шабла 2019 г., второ – Атанаска Букорова от село Езерец и на трето място – Георги Петров от Шабла.

Празника на лозаря Трифон Зарезан се реализира с подкрепата на Община Шабла и НЧ "Зора 1894" - гр. Шабла.

c