Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

"Плакатите разказват" за изложбите в градската художествена галерия на Добрич

„Плакатите разказват“ е изложба, включваща плакатни образци от фонда на Градска художествена галерия-Добрич, която ще бъде подредена на 14 февруари 2019 г., в две от залите на галерията.

В избора на уредниците са включени 100 плаката от архива на галерията - своеобразна хроника на изложбената дейност на културната институция през годините (от 1980 година - до наши дни).

Заповядайте за да „чуете“ разказа им, отправят покана от екипа на културното учреждение.

Музейният плакат има специфичната задача - да информира за събитията в галерията, а чрез „Плакатите разказват“ посетителят може да проследи част от историята на изложбите от 1980 г. досега. Плакатите са подредени хронологично, започвайки с изложбата на варненските художници - Альоша Кафеджийски, Ванко Урумов и Стоимен Стоилов, през общите художествени изложби „Земята и хората“ – 1982 и 1987 г., изложбите на Дружеството  на художниците и „Ателие 13“, пленерите „Хартията“ и пр.

Те ни припомнят самостоятелните изяви на добричките  художници през десетилетията – на Янко Атанасов, Васил Вичев, Росен Русев, Петър Петров, Никола Богданов, Христо Кралев, Коста Костов, Пенка Димитрова, Георги Атанасов, Вера Пенева, Николай Тодоров и др.

Различни по формат афиши ни пренасят в изложбите-събития на Димитър Киров, Никола Манев, Симеон Венов, Магда Абазова, Стоян Цанев, Михаил Петков, Светлин Русев, Димитър Арнаудов и др.

Художници от Словакия, Хърватия, Китай, Франция, Великобритания, Чехия и др. - оставили също своя знак по време на гостуванията си.

Или както е написал Станислав Стратиев …“събитие може да няма, но плакат винаги има. Понякога плакатът се превръща в събитие, а събитието – в плакат. Често човек си остава само с плаката, така и не видял събитието. И тогава именно плакатът е този, който трябва да внуши поне част от богатството на събитието, от неговата идея, от неговото лице, та да знае човекът какво е изгубил. Или какво е спечелил…“/публикувано в бюлетин на СБХ, 01/ 2019 г./

Едновременно, с голямото разнообразие от автори, стилове  и направления в изобразителното изкуство, проникновеният поглед на посетителя ще забележи и развитието на печатната технология при формата на плаката – от ситопечат и офсетовия печат  до съвременните дигитални технологии.

Изложбата ще остане открита за посещения до 12 март 2019 г.

c