Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Издирват руснака, изчезнал с 11,5 млн. лева от продадени на офшорки 86 апартамента в Кранево

Властите издирват руснака Алексей Кирянов, който днес бе предаден на съд от Окръжната прокуратура за длъжностно присвояване в особено големи размери. Както Про Нюз Добрич вече писа, според държавното обвинение, на 16 февруари 2015 г., непосредствено след като е бил освободен от  длъжност „управител“ на търговско дружество, руснакът продал 86  апартамента, намиращи се в Кранево и с това причинил вреда на търговското дружество в размер на 11 460 615 лева.

Според източници на Про Нюз Добрич, Кирянов е бил управител на дружеството "Олд Тайм", изградило комплекса "Марина бей" в Кранево. След като изтъргувал апартаментите на два пъти на офшорки, регистрирани в Белиз и Сейшелите, руснакът духнал с близо 11,5 млн. лв.

Знае се, че той не е в България и е издирван от властите. Вероятно, делото срещу него ще се води задочно.

Сюжетът е класически за банка и кредитополучател в развалени отношения. Главният герой в историята е 59-годишният руснак Алексей Кирянов, който поставя началото на комплекса "Марина бей" в Кранево преди десет години, пише през 2017 година „Капитал”.

 Той намира инвеститори за изграждането на скъп комплекс от ваканционни апартаменти, проектирани от испански архитекти. Купува парцел на пет минути пеш от плажа за 3.6 млн. евро и строителството започва. Изпълнението е луксозно и имотите се купуват на цени между 1000 и 1600 евро на квадрат.

Успехът увлича предприемача и той задвижва втора част на проекта за разширяване на комплекса с още няколко блокчета. Заинтересована да го подпомогне е базираната в Москва Международна инвестииционна банка (МИБ), която през март 2012 г. се включва със заем за 6.6 млн. евро, отпуснат при лихва от 12%. Продажбите след кризата не вървят и проблемите между Кирянов и банката започват.

Руснакът не е директен кредитополучател, а е управител на фирмата, която е създадена със специалното предназначение да изпълни проекта – "Олд тауър 7". След отпускането на кредита за строителство едноличен собственик на капитала й става банката, която разчита, че по този начин ще си гарантира контрола не само върху изпълнението на проекта, но и върху построените имоти, които са приемливо обезпечение за заема. Само че се оказва в грешка.
Назрелите проблеми между МИБ и Кирянов водят дотам, че на 19 януари 2015 г. банката като едноличен собственик на "Олд тауър 7" взема решение да го отстрани от поста управител и да назначи на негово място друго доверено лице. Само че не успява да впише промяната в Търговския регистър, тъй като Кирянов се оказва подготвен и експедитивен. Той подава жалба до съда в Добрич, с която постига спиране на вписването като вид обезпечителна мярка за бъдещ иск. И докато МИБ се бори с бюрократичната машина за вписване на новия управител, което отнема повече от три месеца, в публичните регистри като такъв фигурира името на стария и тогава се случват серия от неприятни за банката събития.

Бивш управител на фирма отмъкнал 11,4 млн. лв. от продажба на апартаменти в Кранево

На 16 февруари Кирянов сключва сделка пред балчишкия нотариус Обретен Обретенов, с която продава в пакет 86 апартамента от комплекса "Марина бей" в Кранево срещу 775 хил. лв. на прясно регистрираната офшорка от Белиз "Камерай". Сумата е малко над данъчна оценка на имотите (774 хил. лв.) и въпреки че кризата не си е отишла, е десет пъти по-ниска от пазарната по оценки на банката. Куриозното не е само в цената от 4500 евро на апартамент, но и в начина, по който тя е платена. Това се случва на 300 км от кантората на нотариуса, във Велико Търново, в офис на Инвестбанк, където пълномощник на Кирянов изсипва чанта с пачки петдесетолевки един час преди края на работния ден. Сумата е 380 хил. лв. и веднага след като е преброена и заверена по сметка на "Олд тауър 7", бива изтеглена от пълномощника, за да се внесе отново. Вторият транш е малко по-голям, за да може финалното салдо да излезе 775 хил. лв., колкото е договорената цена по сделката.

Няколко дни след това прехвърляне имотите заминават от Белиз към Сейшелите – на 26 февруари "Камерай" продава 8 от апартаментите на офшорката "Темора трейд", а другите 78 отиват при "Виалинтекс груп инк". Това обаче не е достатъчно, за да се затвори схемата. Последната тухла в стената е в искането на Алексей Кирянов пред Добричкия окръжен съд "Олд тауър 7" да бъде обявена в несъстоятелност. Официалният мотив – заради невъзможност на дружеството да обслужва задълженията си, но има и още един, премълчан – за да няма кой да търси отговорност за случилото се и връзката между банката и имотите да се скъса непоправимо.

Пламналите наведнъж много фронтове и реалната опасност да изгуби немалък кредит стават причина през ноември 2015 г. Николай Косов, който е председател на борда на директорите на МИБ, да се ядоса: "Тези апартаменти бяха практически откраднати и българските власти не противодействаха на това. Това се отразява върху репутацията, която България има като дестинация за инвестиции".

В края на 2015 г. окръжният съд в Добрич отхвърля иска за обявяване на "Олд тауър 7" в несъстоятелност, а по-късно е прогласил за нищожни сделките по прехвърляне на имотите на офшорни дружества.

c