Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Млада жена от Добрич превръща морските камъчета в произведения на изкуството

Кристияна Дичева-Донева рисува морски камъни с огромна любов и страст. И това си личи във всяко едно от тях. Ръчно нарисуваните камъни на Кристияна са истински произведения на изкуството - оригинални, неповторими, цветни... Всяка рисунка се проектира предварително в зависимост от формата и големината на камъка, след това се оцветява с акрилни бои, а на финала се покрива с няколко пласта висококачествен лак, който гарантира трайност.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 51991408_1100248360159348_322349063775191040_n.jpg
Кристияна Дичева-Донева

Кристияна е на 27 години. Омъжена е и има 4-месечно момиченце. Завършила е Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов”, учи в Аграрния университет. Майчинството наложило да прекъсне образованието си, но се надява, че след края му ще успее да се дипломира.

Разказва, че започнала да рисува камъчетата преди две години.

„В началото беше хоби, нещо, с което разпусках. На никого не ги бях показвала. Един ден, когато бях с приятелки на кафе, им ги показах. И те много ги харесаха. Това ме накара да си направя страница във фейсбук: „Шарено камъче/ Art's stone”. Така, постепенно, започнах да рисувам за много хора”, разказва Кристиянаа.

Поръчват ги за поводи и без поводи. Много често прави камъчета за сватби( като подаръци за гостите), както и за питка на бебе, за детски рождени дни, за различни празници, за деца с образователна функция.

Клиентите й са в много голям възрастов диапазон - от деца до пенсионери.

Работи с акрилни бои, които са издържливи, дори след това да се намокрят, не е проблем. Когато са готови, ги лакира и са готови да предизвикат нечия усмивка. Поръчките стават през страницата й „Шарено камъче/ Art's stone”, а готовите изпраща по Еконт.

Рисува това, което клиентите пожелаят. Много често помага с идеи, а някои са изцяло измислени от нея.

С наближаващия празник на влюбените Свети Валентин прави много камъчета, чиято тематика е любавта.

Камъчетата са морски, от Българското черноморие, размерите са различни , по желание на клиента. Могат да бъдат: 5-10 см, 10-15 см и 15-20 см. Цените зависят от рисунката и могат да са 5 лв., 10 лв., 15 лв. и 20 лв. При повече от 10 бройки, има намаление.

„Рисувам ги с огромно удоволствие. А, още повече ме радва, когато клиентите ми са доволни”, сподели Кристияна.

Една много стара и почти забравена българска традиция са рисуваните камъни, които носят сила, здраве, късмет, прогонват уроки и зло. С направата на тези рисунки камъкът се превръща в мощен талисман, който носи здраве, сила, късмет, щастие и много често помага за вземане на важни решения и намиране на изход от безизходни и трудни ситуации. Твърди се, че такова камъче, сложено под дюшечето, там където е главичката на бебе или малко дете, му носи спокоен сън и пази от страшни болести. Може да се слага и в коритото по време на къпане на болнаво дете. Все пак трябва да се знае, че в никакъв случай тези рисувани камъни не се ползват за лечение. Те не са лекарство, а енергийна сила, която помага, но не лекува болести. Въпреки голямата сила на тези камъни, те не лекуват, и не могат да развалят магия. Според големината на камъчето то може да бъде носено в портмоне, чанта, да бъде сложено на бюро или някъде в магазина. В личен план привлича сила и успех, а в бизнеса клиенти. Подсилва се взаимно с талисмани за лично предпазване, за работа и пари, за здраве, за късмет, а понякога помага и за любов.

c