Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Цената на горивата отново катери нагоре

През тази седмица цените на горивата тръгнаха нагоре и Добрич на прави изключение от статистиката. Данните на национално ниво, а и в регионален мащаб, сочат средно повишение между 4 и 5 стотинки за литър. От неделя до днес, като потребители, всеки ден заплащаме с по минимум стотинка повече за литър бензин и дизел. Така в края на седмицата най-масовият бензин А-95, в национален план вече стигна психологическия праг от 2 лева за литър. В региона, все още цената е малко под двата лева, но смяната в посоката на движение от началото на месеца, ясно показва неустойчивост и търсене на стабилни нива.

"Действително, преди 2-3 години, горивата бяха под 2 лева, само газта си се крепи около 90-те стотинки. Гледайте сега, цената на дизела е 2,20 лв. – ами какво е това? Бензина е 1.96, а нафтата 2,20... Айде ако е 1,90 лв. примерно – да", беше лаконичния коментар на Христо Младенов - шофьор от Добрич, на когото непрекъснато се налага да пътува със собствен транспорт, заради естеството на фирмената му дейност.

Икономистите аргументират повишението - с ръста в цената на петрола на световните пазари от края на декември 2018 г., но определено не на това може да бъде отдадено настоящото поскъпване.

"Имаме ниско ниво на конкуренция, много ниска връзка между цените на петрола и на горивата, което е логично, и заедно с това имаме необосновано високи надценки, които са естествено следствие от липсата на конкуренция", обяснява Калоян Стайков, старши икономист от Институт за пазарна икономика.

Сравнението на годишна база обаче сочи понижение с около 4,5% при петрола, и видовете горива, спрямо същия период на 2018 г. Успокояваща е прогнозата на Българската петролна и газова асоциация, откъдето предвиждат край на повишението: "Прогнозата е задържане на цените, защото, освен скокът на световните пазари, има забавяне на икономиките по света."

На това се надяват и повечето шофьори, запитани за мнение относно как виждат развитието на ситуацията с горивата. Уви, всички обаче са по-скоро скептично настроени и очакват негативната тенденция да е трайна.

"Смятам, че през лятото цената ще се отприщи неудържимо нагоре. Само чакат народа да тръгне масово да пътува", гласи масово очакването на запитаните за коментар добричлии.

От друга страна. експертите се опитват да уверят, че сегашното поскъпване няма да повлече нагоре и потребителската кошница - най-вече заради риска от загуба на клиенти.

Представената сравнителна таблица дава информация за актуалната цена на горивата в Добрич, Варна и средното ниво за страната (показанията са от fuelo.net):

Гориво Средна за Варна Средна за Добрич Средна за България
Бензин A95 2,01 лв./л 1,96 лв./л 2,00 лв./л
Дизел 2,21 лв./л 2,17 лв./л 2,20 лв./л
Пропан Бутан 0,94 лв./л 0,91 лв./л 0,94 лв./л
Бензин A98 2,28 лв./л 2,25 лв./л 2,26 лв./л
Метан 1,22 лв./кг 1,17 лв./кг 1,45 лв./кг
c