Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Украински предприемачи – фермери бяха на посещение в Балчик

48 фермери от Украйна бяха на работно посещение в Балчик и област Добрич. С това бе поставено началото на поредица мероприятия за предприемачи-фермери от Украйна. Те ще се провеждат под формата на практическа конференция, обучаващи семинари и споделяне на опит във връзка с възприемане на нови европейски агротехнологии за отглеждане на плодове и зеленчуци), зелен туризъм (частни винарни), маркетингови връзки, държавни  и европейски програми за поддръжка.

Гостуващите фермери бяха от Запорожка, Николаевска, Херсонска, Виницка и Одеска области.

Посещението бе по инициатива на Гражданското обществено обединение "Всеукраинска Рада жінок Украини" с председател Л. Г. Клебанова), на кооператива "РЕСУРСКОМПАНИ КУБЕЙ" (с директор Т. Г. Гайдаржи) и на Международния Форум "Българско наследство”.

В община Балчик гостите посетиха селскостопанската фирма „Иван Иванов Еко” в с. Царичино, Оранжериите за органично заленчукопроизводство „Канаврови” в град Балчик, Оранжерията за хидропонно отглеждане на краставици в с. Стражица.

Постигна се полезен диалог на производителите с гостите, които се интересуваха от най-малките подробности на практическия опит, от добивите, от реализацията на продукцията, от заплатите и пр. Българските фермери не се страхуват засега от украинската конкуренция и добронамерено отговаряха на въпросите.

На посещение във Военния клуб при Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите, с председател Стойка Георгиева. 

Поради отсъствието на Иван Иванов, във фирма „Ив. Иванов – Еко” с. Царичино ни заведе счетоводителката Ванчи Нейкова. На всички направи впечатление големият и модерен машинен парк, добивите от царевица, слънчоглед и пшеница, градините с ябълки и сокът, който се произвежда от тях.

В старата оранжерия на сем. Канаврови. Само след ден ще бъде изградена нова оранжерия.

Гостите бяха буквално шокирани от постигнатото, което видяха в оранжериите за органично зеленчукопроизводство на семейство Канаврови, от ентусиазма на Николай Канавров, от нестихващото трудолюбие на съпругата му Доротея, която ни посрещна с пита с шарена сол, а баща ѝ о.з. Васил Димитров ни почерпи с домашно вино, което старите украински винари най-високо оцениха. Два часа се оказаха малко за това, което сподели Кольо /така, на момента, с обич и признателност за гостоприемството и съпричастността към техния труд, го нарекоха гостите, много от които са бесарабски българи/. Задружният семеен труд, в който активно се включват двете им момчета, създава и рецепти за познати и непознати консерви от зеленчуци и плодове. Ние бяхме изумени при дегустацията на сладко, конфитюр, разядка, паста от лютиви чушки, и то не какви да е, а от известните испански халапеньо. Много от фермерите проявиха интерес да партнират със семейство Канаврови и да станат купувачи на разсад, на продукция и на консерви.

Дегустация на на халапеньо при сем. Канаврови

Престоят ни в оранжерията за краставици на фирма „Агро Стан” в с. Стражица също беше продължителен. В оранжерията не влязохме, поради мерки за сигурност - същия ден бяха получили холандски разсад, произведен от варненска фирма. Видяхме през прозорците съоръженията и подготвените лехи за краставици, които се отглеждат на височина до 8 метра. Берат се по около 1 тон на ден. Продукцията се реализира в търговската мрежа на Добрич, Балчик и Варна, на цяла Североизточна България – разказа Десислава, съпруга на единия от собствениците Росен Георгиев.

Оранжерията е разположена на площ от 5 316 кв. м, като към нея има изградена офис сграда, хладилна камера за съхранение на продукцията, складове и котелно помещение.
Проектът е на стойност 1,6 млн.лева, като собственото участие на дружеството е в размер на 300 хиляди лева, а останалите средства са от Програмата за развитие на селските райони,  мярка 121, и банков кредит.

На посещение в Оранжерията за краставици в с.Стражица. Фото: Маруся Костова

Строителството на оранжерията е започнало през февруари 2015 година, а в средата на януари 2016-та са разсадени растенията за първата реколта. Украинските гости се запознаха с изцяло автоматизирания контрол на климата в оранжерията, където се поддържа постоянна температура от 28 градуса и влажност около 60%.

Хидропонната система представлява отглеждане на зеленчуци върху изкуствена почва - перлит с неутрално Ph. Подаваните хранителни вещества са в строги пропорции, управляват се със съвременен компютърен миксер, който смесва торовете според зададената рецепта. Тази рецепта е създадена на база изследвания на сондажната вода и нейното съдържание на различни хранителни вещества. Тези вещества се усвояват под формата на молекули, растенията се хранят с подаваните микро- и макроелементи, които достигат до тях чрез напоителната система.

Интерес украинските предприемачи проявиха към специализираното изложението "Борса за семена и посадъчен материал" в град Добрич. Благодарение на Красен Русев от фирма „Еврика”, буквално в последния час от работното време, успяхме да разгледаме различните щандове със семена, овошки, грозде, лавандула, мед, дори ръчно произведени ножове, продукти от зеолит на фирма „ФАРЕР” ЕООД. Портиерът обаче ни гонеше през пет минути и не искаше да разбере, че тук се прави търговия и се събират впечатления от заинтересовани колеги и работното време няма значение. Петдесетината украинци успяха да изкупят лавандулата, доста от гроздовите пръчки, овошки, мед и зеолитни продукти. За съжаление, доста от щандовете бяха затворени.

Интересни производства на зеолитни продукти, показва фирма Фарер, на изложението в Добрич


Красен Русев разказва за родния си град Добрич като увод към посещението на Селскостопанското изложение

Групата продължи своя фермерско-предприемачески маршрут към В. Търново с най-приятни впечатления от разходката в Ботаническата градина и Двореца на град Балчик предния ден.

Беседата на руски език от  Светлана Кръстева беше занимателна и разтоварваща, от което имаха нужда всички, тъй като програмата беше безкрайно наситена. Много весело и запомнящо се бе посещението във Винарната, където невероятната Анна Славчева, на чист руски език, плени туристите със своите познания за винопроизводството, с умелата реклама на виното от сорта „Пино Ноар”, вино от смокини, от червено цвекло, от рози, от бадеми, от пъпеш, вино с прибавка от мед, което се налага, поради ниското търсене на мед на пазара и спасяване на медната реколта на баща ѝ - известния в Балчик пчелар Славчо Колев. Е, тук, видях как всеки украинец си купи най-малко по две бутилки вино, понеже повече не разрешават на границата. Винопроизводители купуват вино от Двореца. Не е ли това успех, не само за Кралската винарна, но и за България, която вече се признава за Земя на божествено вино.

Маруся КОСТОВА,

директор на МФ „Българско наследство”, град Балчик

c