Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Доброто съществува – в Добрич младежи върнаха изгубени пари и документи

Благодарност към млади хора от Добрич, които са намерили и върнали на собственика изгубена чантичка с много лични документи,пари, телефон, отправи Панайот Минчев.

В понеделник, 4 февруари, около 15 часа той забравил чантичката на пейка в началото на парка в Добрич.

„Пет момчета на възраст 16-17 години са я намерили. Позвънили са на мои близки и се срещнах с тях пред РПУ. Ако някой днес ми каже, че няма млади, честни и достойни българчета, не е вярно . От вълнение не успях да им науча имената. Благодаря ви деца!!!”, написа Панайот Минчев във фейсбук.

Пред Про Нюз Добрич той разказа, че всичко се е развило много бързо, а самият той бил развълнуван. „Едното от момчетата ми подаде чантата с думите "Моля проверете, всичко си е вътре". Само звънили от телефона ми, за да ме открият. Когато извадих от портфейла си малка сума, за да им благодаря, те се разбързаха. Успях да пъхна парите в ръката на едното момче. Бързо се отдалечиха. Дори в оня момент помислих,че сигурно ги обидих,така бързо си отидоха”, сподели г-н Минчев.

Обясни, че парите в портфейла му са били петдесетина лева, но документите били важни - банкови карти, лична карта и шофьорска книжка.

„Исках тези деца, които останаха неизвестни, да прочетат и да се почувстват горди”, сподели Панайот Минчев, огорчен от коментари в социалната мрежа.

„Няма за какво да ни благодари, всеки нормален човек трябва да постъпи така. В случая бях аз...Утре може да си ти или който и да е друг. Бъдете по-добри хора. Чантичката стоеше на една пейка около час и всички я подминаваха, за жалост, което е необяснимо за мен. Толкова ли е трудно човек да я върне в полицията, примерно, вместо да подминаваш с лекота нещастието на някой. Дано българите осъзнаем най накрая, че сме прекрасна нация с тежък товар, който носим на плещите си... Народ, който векове е демонстрира сила, вяра и чест. А сега сме синоним на отчаяние, което е тъжно”, сподели в социалната мрежа Тафо Стоянов – един от младите хора, извършили благородния жест и върнали парите, документите и телефона на Минчев. Доброто сътворили още Васил Русев, Денис Исмет, Тошко Стоянов и Димитър Димитров.

От коментарите в социалната мрежа стана ясно, че това не е изолиран случай, пример, че доброто в Добрич все още съществува.

„Наистина има много добри хора. Вчера съм си забравила портмонето върху колата в Балчик и една съвестна жена го е взела и ми го върна в Добрич, пак чрез посредник. Има все още добри хора, вече знам”, сподели жена в социалната мрежа.

Мъж пък разказа, че е загубил портфейла с документи и пари. „Двойка възрастни пенсионери го намерили, добри сърдечни хора, от онези - видно изтормозени, но запазили добротата си, които винаги ще те поздравят и ще ти се усмихнат. Дойдоха до нас с Москвича си, да ми го върнат. Има много добро в хората”, сподели той.

Деца от Добрич намериха изгубен телефон и го върнаха на собственика му

Според разказа на друга жена, в края на миналата година отново младеж й върнал телефона, а той бил нов, на един месец. „Адмирации за младежите и техните родители. Това е възпитание! На първо място не е образованието, а възпитанието. Може да имаш 5 висши образования, но, нямаш ли възпитание, не струваш нищо.

Сред коментиращите има и жена, която разказа, че съпругът й си е загубил телефона. Намерила го възрастна дама, когато се свързал с нея, тя поискала награда, за да го върне.

Множеството коментиращи в социалната мрежа поздравяват младежите за жеста и адмирират родителите им за доброто възпитание, което са им дали.

c