Без категория Образование

Дейностите по интереси започват в началото на втория срок

Извънкласните дейности по интереси, за учениците в цялата страна, стартират в началото на втория срок през февруари 2019 г.

Клубовете по интереси ще могат да се организират от училищата, съвместно с центровете за подкрепа на личностно развитие и общинските детски комплекси. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещение на извънкласни форми в областта на предприемачеството, изкуствата и екологията. По думите му е добре учениците да се насочват към математика и природни науки, затова училищата ще имат задължение да организират 40% клубове по интереси от направленията на STEM – информационни технологии, математика, природни и инженерни науки. Останалите могат да са в други сфери спрямо предпочитанията на децата. В момента те се обобщават от училищата. „По една група ще трябва да се ръководи от външни специалисти от центрове за подкрепа на личностно развитие, спортни клубове, читалища, музеи и др.

10% от средствата за извънкласни дейности ще остават в общините и с тях ще се финансират междуучилищни прояви. Общините трябва да направят списък с такива“, обясни Красимир Вълчев. Според него училищата трябва да използват максимално дейностите по интереси.

За провеждането на дейностите са осигурени 25 000 000 лева от държавния бюджет.

Изпълнението на няколко политики е заложено с реализация на извънкласните дейности:

  • Интеграция на децата и родителите в учебния процес
  • Взаимодействие между образователните институции
  • Ранно кариерно ориентиране на участващите

„На много места се ползват за посещение на предприятия“, добави министърът. Министър Вълчев подчерта, че медиаторите са важни участници в процеса на ефективни включване на децата в образователната система.

Източник: Министерство на образованието и науката

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *